Duna-túra (2. rész)

Duna17Duna18Duna19Duna20Duna21Duna57Duna58Duna55Duna56Duna59Duna60Duna61

Tudjátok-e, mi az a kuttyogtatás? Hát azt, hogyan kell kiszedni az ágyas pálinkából az aszalt gyümölcsöt? Esetleg azt, hogy van, ahol tésztával eszik a halászlét? Duna-túránk beszámolójának második része következik.

Az előzményekhez kattints ide!

Kuttyogtatást először valahol Dunaföldvár felett hallottunk, ha jól emlékszem. Én el se bírtam képzelni, mit is jelent ez a hangos és távoli PLUPP – PLUPP hang. A többiek világosítottak fel, hogy ez bizony hamisítatlan kuttyogtatás, azaz a harcsát csalogató horgásztrükk. Egy különlegesen megformált bot segítségével a horgász nagyokat cuppant a víz felszínén, és ez a hang hasonlít a harcsák által táplálkozás közben kiadott kuttyogásra. Lejjebb egész sokan hívogatták így a harcsákat.

Dunaföldvár szép hely, van egy hangulatos kis belvárosi része, egy vár meg egy komolyabb templom, amit érdemes megnézni. Állítólag az egészben a kálváriadomb a legszebb, de azt most sajnos kihagytuk. Sebaj, majd legközelebb. Itt említem meg, hogy meglepő módon a Duna partja nincs tele emberekkel, sőt, igen gyakran egészen elhanyagolt szakaszokkal is találkoztunk. Azért persze igen jó strandokat is láttunk, de igazi tömeg nem volt sehol.

A következő megállónk Madocsa település volt, ahol három napig állótáboroztunk. Ennek a részleteiről nem szeretnék túl sokat írni, legyen elég annyi, hogy a legjobb dunai halászlével etettek meg bennünket, és a legjobb helyi borokat ittuk. Tiszai származásomnak hála most kóstoltam életemben először tésztával a halászlét, és rögtön három tányérnyit benyomtam belőle. Úgy tűnik, a Duna mentén így fogyasztják, és most már azt is értem, miért. Tényleg baromi jó.

Az egyik este itt bográcsoztunk egy jót, és a többieknek hála sok-sok népdalt elénekeltünk a tűz mellett. Az egész túrára jellemző, hogy nagyon komoly beszélgetésekkel ütöttük el az estéket, együtt kerestük az élet értelmét. Lesz még ennek folytatása, amíg jó borokat készítenek!

Aztán átmentünk Bösztörpusztára, a Magyarok Országos Gyűlésére. Sajnos a környéknek ritka rossz a tömegközlekedése, így a kb. 40 km-t 4-5 óra alatt lehetett volna csak megtenni. Ennek a távnak négyen vágtunk neki, és úgy döntöttünk, stoppolni fogunk. A terv működött, néhány perc után már egy légkondis verdában száguldottunk Bösztör felé. A hazautat ugyanígy oldottuk meg, és egy kis várakozás után retro utat nyertünk egy piros zsigulival. Ezek után biztos, hogy én is fel fogom venni a stoppos túrázókat, nagyon jó érzés, hogy megbíznak bennem, és segítenek. A Magyarok Országos Gyűlése egyébként egy gigafesztivál, csak itt nem lopják el az ember összes cuccát éjszaka. Hatalmas vásár, koncertek, táncház, olcsó (és sajnos meleg…) sör, előadások, és így tovább. Remélem, jövőre olyan helyre szervezik, amit nem csak autóval lehet megközelíteni. Vagy a másik lehetőség, hogy minden normális országhoz méltóan fejlesztjük a vasúti közlekedést. De ahogy a dolgok mennek, inkább egy kicsit megközelíthetőbb helyszínt kellene választani. Pedig nagyon szép és hangulatos volt ám ez a puszta, főleg hajnalban, a kelő nap fényében. Hejj, mindegy, legyen jövőre is, az a lényeg.

Visszafelé már az említett stoppal haladtunk. A szintén házig szóló fuvarért csak egy kevés pálinkával fizettünk. Lengetés közben szedtem csigát is, és szerettem volna magamról egy igazi kis stoppolós fotót. És épp akkor vettek fel. Hallatlan! Ja, és éljen a fülöpszállási Csati Büfé, ahol a kora reggeli életmentő kávénkat (pálinkánkat, szalonnánkat, stb.) költöttük el.

Madocsát elhagyva lassan megközelítettük a homokhatárt. Ez azt jelenti, hogy a lapos kacsázókavicsokat lassan egyre apróbb kavicsok, majd homok váltotta fel. Méghozzá a parton szinte hófehér homok. Egyre gazdagabb madárvilággal találkoztunk, a korábbi jégmadarak helyett egyre több kócsag, gém és fekete gólya tűnt fel. Meg a kotróhajók.

Az egyik legizgalmasabb dolog a Duna közepén semmiből előbukkanó homokzátony volt. Messziről csak a madarakat láttuk, és egyre közelebb érve ismét leértek az evezők, majd a lemenő nap fényében megláttuk a néhány tíz centire kiemelkedő zátonyt. Ezt nem lehetett kihagyni, kiszálltunk, és élveztük a későnyári naplementét, a meleget, a jó hangulatot.

A vízitúrában az egyik legjobb dolog a folyamatos evés-ivás. Rengeteg vizet meg kell inni a tűző napon, és az energiát is folyamatosan pótolni kell. A hideg vízzel megtöltött és lefedett bográcsokban az ital hűlt, nájlonpungák mélyén pedig a gyümölcsök, kenyerek, egyebek. Ha megéheztünk, csak összefogtuk a két kenut, és már szeltük is a kenyeret.

Baján a híd alatt kiszálltunk vásárolni, hogy az utolsó napokra legyen ennivalónk. Épp ott folyik be valami víz a Dunába, de olyan tiszta, átlátszó víz, amitől többször tíz méteren keresztül a Duna mélyére is le lehet látni. Baja egyébként még a nagy hajómotor szervízzel meg egyebekkel együtt is barátságos látványt nyújt a hajósoknak.

if (FlashDetect.installed) { $(‘flash_embed-AekCvhavzq’).show(); $(‘quicktime_embed-AekCvhavzq’).hide(); } else { $(‘quicktime_embed-AekCvhavzq’).show(); $(‘flash_embed-AekCvhavzq’).hide(); }

Baja alatt már csak a fehér homokkal találkozunk, a korábbi szürkés iszapnak nyoma sincs. Egymást érik a zátonyok, szigetek, Duna-ágak. Utolsó két vadkempinges éjszakánkat is két ilyen homokos parton töltöttük el. Sokáig ültünk, énekeltünk a bogrács mellett a sötétben, a tűz fényénél.

Az utolsó közös étkezésünk a szép Dunaófaluval szemben volt. Slambucot főztünk. Volt a part felett egy elég jó kocsma kempinggel, tűzrakóhellyel, sok asztallal. Lehetne oda jó kis bulikat szervezni.

Sokmindent le lehetne még írni, sokkal összeszedettebben. Nem is akarom ezt a lezárást túl sokáig húzni… Ha a kedves olvasónak felajánlják a barátai a Duna-túra lehetőségét, mondjon igent. Egész télen át ebből az élményből fogok élni. Egy kis túlzással persze. :] Mohácsnál partra tettük a hajókat, befaltuk a maradék kaját, és a vizikaland.tk segedelmével elindultunk hazafelé.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s