Apc

ApcApc-2Apc-3Apc-4Apc-5Apc-6Apc-7Apc-8_fel

Az Apc szó nem csak a páncélozott személszállító járművet jelenti, hanem egy hevesi magyar település neve is. Hatvantól nem messze fekszik ez a kedves kis község. Ami számunkra érdekessé teszi, az a fölé magasodó hegyen található mesterséges víz, a Széleskő vagy Széles.

Budapesttől mintegy egyórányi kocsiútra található ez a szép tavacska. Mivel az egykori bánya helyén alakult ki, így felszíne kicsi, mélysége viszont nagy: állítólag nyáron akár a partról is fejest ugorhatunk, hisz azonnal mélyül. Cserébe egy-két méteres mélységben már jó hideg.

Mivel a Grundaktivot csupa jófej ember olvassa, nyugodtan merem megírni, hogy a hely kiválóan alkalmas táborozásra, bográcsozásra. Sajnos jó magyar szokás szerint sok a szanaszét hajigált szemét, még annak ellenére is, hogy szemeteszsákokat is helyeztek ki a természetvédelmi területen, meg egy nagy konténer is található a közelben.

Sajnos csak este értünk rá ellátogatni Apcra a tóhoz, de ezen a héten még érdemes lehet napközben kinézni. Vigyázzatok rá!

 

A régi Grundon apcilaci kommentelt:

A Széleskőnél a II.Világháború előtt kőbányaként folyt a kitermelés, ahol még a nagyapám Édes Pál munkavezető volt. A bányaüzem alatt a betörő vizet folyamatosan szivattyúzták. A háború és az itt húzódó frontvonal miatt leállt a termelés és a bánya megtelt vízzel.

A bányától nyílegyenes út vezet a hegy lábáig. Ma már csak út, de hajdanán csille-pálya volt a hegy lábánál lévő Zúzóig, melynek betonmonstrum maradványai ma is láthatóak. Itt törték össze a kitermelt kőtömböket, hogy aztán a zúzott kő egyéb építési célokra felhasználható legyen. A sínpályát háborús célokra “begyűjtötték”, az eszközök egy része -csillék, gépek- a bányában maradt, ma 16-18 m víz fedi.
A hely neve sosem volt széleskői-tó, hanem csak Széleskő, vagy a helyieknek csak Széles és jó lenne, ha ez a köztudatban így is maradna.
üdv minden idelátogatónak.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s