Re: A CD-t nem kellene ingyen adni

Gergő előző posztjára és a Vastagbőrre reflektálok pár mondatban. Hosszú lett volna kommentben, azért választottam ezt a módot.

“A lemez az egy nagy adag manipuláció: legalább annyira, mint amikor a festő addig maszatol a vászon előtt, túr könyékig a földes festékben, a porrá zúzott kövekben, míg a végén eggyé válva az anyaggal mesterművet munkál az egészből.”

Így van. Egész más egy pofás borítóval tarkított, minőségi lemezt előhúzni, percekig csak olvasgatni a kontentet, a dalszöveget, a bármit, úgy, ahogy azt az előadó szerette volna láttatni. És csak ezután jön az elsődleges tartalom, a zene. Berakni a korongot, izgalommal fészkelődni a fotelben, hallani, ahogy a magnó bepörgeti, majd egy pillanatra csend lesz, a helyezkedés abbamarad, s meghalljuk az első hangot. Remek érzés.

A Vastagbőr azonban nem ezt vitatja. Amivel itt probléma van, az a jogdíjak, így elsősorban az Artisjus. Világosan látszik, hogy a minél nagyobb, minél vastagabb pénzmennyiség emberekről történő lehúzása a céljuk. Biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb lenne a vásárlási kedv idehaza, ha az iTunes zeneboltja betehetné Magyarországra a lábát (a konkurenciája szintén jó lenne). Ezeket azonban nem engedélyezik, mert az 1 dollár/darab árral nem tudnának versenyezni a kiadók. Védik a saját piacukat, de ha mondhatok egy nagyon demagógat anélkül, hogy ténylegesen utánajárnék: nem tudom, hogy melyik másik országban lehetne ezt megcsinálni. Megfejelve azzal, hogy Vastagbőr blogon leírt digitális adathordozókra kivetett külön sarc nagyon is reális probléma, ténylegesen azért hozták létre, mert úgyis a másolt tartalmak kerülnek majd ezekre a pendrive-szerű képződményekre.

Joggal tehető fel ugyanis a kérdés, hogy ha valaki nem másol, nem tölt le törvénytelen tartalmat, akkor miért fizet fixen egy olyan dologért, ami nem köthető szorosan az illegális másolatokhoz. Vagy talán az Apple-nek, a Microsoftnak, a GNU/GPL Linuxoknak és a tudjafenemégkinek részesedést kellene kapni a processzorok és alaplapok árbevételéből, amit nyilván mi, felhasználók fizetnénk? Hiszen minden bizonnyal operációs rendszerrel fogják használni őket, azokat meg rengeteg egyszemélyes felhasználó illegálisan tölti le. Ugye-ugye.

Re: A CD-t nem kellene ingyen adni” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én azt látom, hogy van ez az intellektualizáló része is a dolognak, amit te kiemeltél. Amiben ezeknek az embereknek, vagy mondjuk így, mindenkinek igaza van. Oké. Emellett azt gondolom, hogy sokan ezt használják máznak a kommunista butaságukhoz, azaz hogy nekik ezekre a zenékre szükségük van, sőt, nekik ez jár, hogy ez mindenkié és szabad. Szerintem nagyon fontos dolgot csináltál ezzel a poszttal, mert leszedted a dolog valóban értelmes rétegét az ügyről. Ezt kijelenthetjük, hogy üres cédéért jogdíjat szedni baromság, és tulajdonképpen az az érthetetlen, hogy miért teszi ezt meg bárki. Meg hogy miért két fillér jut el a zenészhez a saját zenéje után, igen. Valahol az is kérdés, hogy miért négyezer forint egy hanghordozó, de szerintem ez már nem akkora baj.Azt viszont továbbra is tartom, hogy ezt általában azok használják "védekezésre", akik egyébként fullgázzal töltenek le mindent (legjobb példa volt az Avatar, amit a kamerás !!! verzió felkerülése napján százezernél is többen szedtek le azonnal), és meggyőződésük, hogy nekik ezt ingyen meg kell kapniuk. Látod, az én posztomban https://grundaktiv.hu/a-cd-t-nem-kellene-ingyen-adni is arra mentem rá, ami ténylegesen oda volt írva a Vbőr írásba is: hogy a cédét ingyen kéne adni, promóciós célból. Jónak tartanám, ha a továbbiakban a két dolgot (jogdíjak értelmetlen kivetése és a kommunista gondolkodás – a kettő egyébként érdekes módon mégis egy tőről fakad, hisz a kommunista gondolkodású emberekkel lehet ezt megcsinálni) külön tudnánk választani, és ebben a szellemben folytatnánk erről érdemi párbeszédet. :)

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s