A CD-t nem kellene ingyen adni

Azt olvasom a Vastagbőr blogon, hogy:

A CD-t ingyen kellene adni, promóciós célból, és ha tetszik a zene, akkor elmész az élő koncertre, és kifizeted a belépő árát, ami valóban a zenekaré, nem nyúlja le a stúdió és a kiskereskedelem.

Ez a teljesen tipikus magyaros módi, gyakorlatilag ez a fajta gondolkodás hátráltat bennünket, és tart benn folyamatosan a gödörben. Legyen minden ingyen, de legalábbis az árat húzzuk meg az előállítási költség alatt. Mert nekünk az jár. Nekünk Torrent nagybácsi minden hazaküld Amerikából.

Elárulom: a zenekiadók (/zenész) vs. torrentezők háborúja mindaddig tartani fog, amíg emberek képesek zászlajukra tűzni az ingyenesség-elvét. Mindaddig, amíg nulla gazdasági ismeretekkel kiállnak, és nagy hanggal belekiabálják a megoldásukat a világba. Mindezt úgy mondom, hogy évekig figyeltem közvetlen közelről azt a magyar zenekart, amelyik elsőként vállalta fel az ingyenes lemez-modellt. Csak azért mondom, hogy egyértelmű legyen a kompetenciám a kérdésben.

Nem csak gazdasági alapismereti, hanem zenei műveltségi hiányokat is láthatunk ebben a fajta “ide nekem az mp3-am” gondolkodásban. A CD ugyanis – bármilyen hihetetlen ez egyeseknek – nem azt tartalmazza kicsiben, mint a koncert. De nem ám. A CD nem az, hogy bemegy a zenekar a stúdióba, leül a hokedlire, és eljátssza a repertoárt, ahogy tudja. Nem csak azért csinálják, hogy tudjunk mit kiabálni a fellépéseken. A lemez az egy nagy adag manipuláció: legalább annyira, mint amikor a festő addig maszatol a vászon előtt, túr könyékig a földes festékben, a porrá zúzott kövekben, míg a végén eggyé válva az anyaggal mesterművet munkál az egészből. Igaz, sokan azt hiszik, hogy ugyanaz könyvet olvasni a Kindle-n, mint belelapozni egy papírkötetbe. Ezért lehet ma embereket meggyőzni arról, hogy ismernek bizonyos festményeket, csak mert egy nyomtatott anyagban láttak róla egy másolatot. Ezért képes egy fél ország mp3-ban hallgatni minden zenét, és közben köpködni, ha lekapcsolnak egy torrent szervert. 

Szerintem nincs semmi baj a torrent szerverekkel, tök jó, hogy vannak. Szeretek megnézni olyan filmeket is, amelyekre sosem ülnék be moziba. Rájönni, hogy ezekben is van valami, és bátornak lenni a következő mozifilmnél. Szeretek egész diszkográfiákat letölteni, hogy megtudjam, melyik zenekarra érdemes figyelni. Kinek a következő lemezére költenék pénzt. Szeretek belelapozni egy könyvbe, mielőtt megveszem valakinek ajándékba. Nekem a torrent ellen felléptető zenekiadó / zenész is fura, és a zenekiadókat fikázó torrent-identitásúak is furák. Zenészként is fel lehet nőni a feladathoz, hogy ne elavult rendszerekben dolgozzunk, működjünk közre. Fel lehet használni a torrentet arra, hogy igényes borítóval együtt mi magunk töltsük fel a megjelenés előtti napon eladásra szánt anyagainkat. A büszke torrentezők meg, ha már hiányoztak a gazdasági alapismeretekről, megtapasztalhatnák, milyen érzés pénzt adni azért, amit állítólag szeretnek. És milyen a kezükben tartani a terméket, milyen érzés egy valódi lejászóból hallgatni a beleszánt hordozót és abban a minőségben, olyan körülmények között is befogadni, ahogy azt az alkotó művész megtervezte. Soha nem gondolnám, hogy nekem a torrent jár. Nem jár. De örülök neki, hogy van. Mindaddig, amíg a mire van szükségem és a mi jár nekem jellegű gondolataink vezérelnek, addig el lehet nekünk adni a húsz forinttal olcsóbb csízió tömböt sajt néven, a háromszáz forintos szar vörösbort és a szárazra puffasztott zsemlét. Mindaddig, amíg így gondolkodunk, addig csak a szar fog versenyezni a szarral. Pedig egyszer akarhatnánk a jót is, nem történne tragédia.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s