Bükk 2010

Bukk_2010002Bukk_2010011Bukk_2010003Bukk_2010004Bukk_2010006Bukk_2010010

Egy éve jártunk a Bükkben. Akkor az október 23-át töltöttük ott, most egy héttel később tudtunk csak szabad hétvégét keríteni. Tavaly az élénk színek, az utolsó nyári lüktetés és a télre való készülődés érintettek meg. Egy hét sok idő: megbarnult levelek, ritkuló lombkorona és az első fagyok fogadtak bennünket. Ilyen volt a Bükk 2010 őszén.

 Sebtében készítettük elő az utat, szinte semmi sem volt biztos az utolsó estéig. Aztán szombat hajnalban lekapartuk a vékony jégréteget egy Óbudáról induló kocsiról, bezsúfoltuk a túrazsákokat, és elkezdtük az úthoz illő zenét keresgélni. Még utoljára eszembe jutott, hogy talán jó lett volna a harmadik fényképezőgépemet is magammal hozni. Marhaság: a Panasonic FZ-20 meg egy filmes gép bőven elég volt, de súlyban túl sokat húztak.

Bukk_2010009

 Egy kis kitérővel érkeztünk a Bükk lábához, Szarvaskőre. Itt bekapcsoltam a GPS-loggert, amelynek hála évek múltán is pontosan tudni fogom, hol készültek a képek. Elsőre kicsit megijedtem, amikor a többiek kutyát akartak hozni, de aztán egy pillanatra sem zavart, sőt. Jól jön a kutya az erdőn. Hátunkra vettük a zsákokat, és elindultunk felfelé. Ketten már előző este odautaztak, és felmérték a terepet, a szálláslehetőséget. Két-három napra már rengeteg cuccal tudtam csak elindulni, hisz szinte ugyanaz kell ennyi időre, mint egy hétre. A nehéz táskával másztunk fel a meredek emelkedőn. A vártól még visszapillantottunk a kissé párás Szarvaskőre, aztán a vakítóan kék ég felé vettük az irányt. A tájat mintha aranyecsettel húzták volna végig: a sárgásbarna levelek, a hangosan susogó avar már nem a nyárról beszélt. Mi pedig onnan folytattuk, ahol abbahagytuk.

Bukk_2010013

 Az úton szemközt nézett velünk a Bükk gyüttment kecskéje, a muflon. Jó fél percig mutatta magát, aztán megfordult, és bevette magát az erdőbe. Nem sokkal ezután értük el a nemrég felújított Gilitka-kápolnához. A szép kis barokkos épület mellett jól esett megpihenni. Az út további részén források mellett haladtunk el, végül elértük a szállást, a romos vadászlakot. Sajnos az utolsó használói nem gondoskodtak arról, hogy rendben hagyják maguk után a régi házikót. A tető beázott, a régi fal omlani kezdett, a vaskályhát (és egyéb vasakat) elhordták. A további állapotromlást megelőzendő helyrehoztuk az általunk orvosolható hibákat, tüzet raktunk és belefogtunk a vacsora előkészítésébe. A bogrács rotyogása és a tűz ropogása aztán előcsalogatta a pálinkásbutykosokat és a boroskannákat is. Hosszú beszélgetés, jóindulatú összenevetések és időnként hangos hopp-hopp-hopp kiáltozás, amikor éles fényével keresztülhúzott a lombok felett egy-egy hullócsillag. A tűz mellett nekivetkőztünk, néhány méterrel odébb már a leheletünk is látszott. Lassan visszahúzódtunk a házba, és a nyitott ablak alatt bevackoltuk magunkat hálózsákjainkba. Az éjszaka hideg volt, de jól bírható.

Bukk_2010012

 Korán reggel a kutya ébresztett. Az óraátállítás nem különösebben érdekelt bennünket, az erdőn a természet rendje érvényes. A szent reggeli kávé és a parázs mellett elfogyasztott étek után sokáig beszélgettünk, élveztük a felkelő napot, az egyre sűrűbben hulló leveleket. Néha vizet hoztunk a közeli forrásból, finom és jéghideg vizét palackokba töltöttük. Kis közösségünk nagyobbik része útnak eredt a közeli Bélapátfalvára, hogy részt vegyen a szentmisén. A bográcsos ebéd után néhányan elindultunk, hogy bejárjuk a közeli bérceket. Ekkor már kevesebbet beszéltünk. A Bükk változatos terepén hol éles kövek között, hol vadkerítés mellett, hol egyszerű vadászúton haladtunk. Időnként erdőművelés nyomaira bukkantunk, aztán a hagyományőrző csapatba futottunk bele, akik az egykor itt lévő fronton elhunyt második világháborús katonákra emlékeztek.

Bukk_2010007

 Két-három bércet jártunk be. A szél már egészen hidegen metszett. Mint Caspar David Friedrich alakjai, úgy álltunk ott az ismert világ szélén a végtelenbe tekintve. A nap épp ekkor érte el a horizonton gyülekező felhők sávját. Odébb, egy másik hegyfokon már a sötétben állva az alattunk elterülő gigászi tájsebet néztük: a hatalmas bányaterület óriási ásító lyukként tátongott a mélyben. Egészen sötétben indultunk vissza, útközben meg-megálltunk a csillagos eget bámulni. A Nemzetközi Űrállomás óriási fénypontként száguldott el felettünk. Koromsötétben találtunk vissza a házhoz, ahol a többiek gyógynövényekből, fűszerekből főzött teával vártak ránk a tűz mellett. Portugál és magyar vörösbor versenyzett egymással, kiskunsági kajszipálinka kontrázott rá. A hideg vacsora mellett kezdtünk bele a legjobb beszélgetésekbe.

Bukk_2010008

 Másnap reggel igyekeztünk megenni mindent, ami belénk fért. Mindenki többet vitt, mint ami önmagának kellett, bőven maradt belőle. A maradék tűzifánkat behurcoltuk a házba, összepakoltuk a holminkat, rendbetettük a környéket, szállást. Ketten úgy döntöttek, ezt a napot még az erdőn töltik. Mi pedig egy addig be nem járt úton elindultunk Szarvaskő felé. Az égi festő ecsetjén már halványabb lehetett az arany, tompábban, barnultabban mutatták magukat a fák levelei. Kökény és hecsedli mellett elhaladva érkeztünk meg a faluba. Ekkor már egészen csendesek voltunk, alig-alig beszéltünk. Nagy-nagy nyugalommal ültünk be az autóba, és csak a benzinkutak fényei, a nagyváros előtt feltorlódó kocsisor és az egyre magasabbra emelkedő házak emlékeztettek arra, hogy a valóságnak nem csak az erdő és a közvetlen emberi közösség, hanem a város és a civilizáció is részét képezi. Most még csend van, tűz és levélhullás – ebből is meg kellene őrizni valamit, hogy a 4-6-os villamoson is velünk legyen egy átlagos téli szerda délelőttön. 

 

 

Bükk 2010” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s