i-gotU

IgotuIgotu2Igotu4Igotu3

Régóta gondolkodtam azon, hogy jó volna valamilyen eszközzel automatikusan geotaggelni a digitális fényképeket. Egy-egy kiránduláson 100-200 fotót is készítek, és utólag a google maps-en görgetve próbálok rájönni, pontosan melyik kanyarban is tévedtem el, hol volt az a kis pihenő vagy melyik platón álltak ki azok a hegyes kövek. Szeretem másoknak is megmutatni, hol jártam, beszámolni az élményekről. Több olyan fotós szolgáltatást használok a neten, ahol érdemes a képeket bejelölni a térképen is, ezzel is bemutathatom lakóhelyem szépségeit, vagy egy-egy általam meglátogatott helyet. 

Nagyon szeretem az elektronikus kütyüket, főleg ha közük van a kommunikációhoz. A GPS-technológia számomra az egyik legérdekesebb ember alkotta valami, a műholdak, rádiók és lézerek léténél csak azt tartanám nagyobb tettnek, ha az emberiség végre lekapcsolná a villanyt, és újra látnánk a csillagos eget. Nézegettem hát a lehetőségeket, és a GPS-es SD-kártyák meg a GPS-es gépvázak mellett felfigyeltem a külső GPS-vevőkre, majd ezen a kategórián belül a GPS-loggerekre. 

Az i-gotU egy hétköznapi embereknek tervezett hétköznapi kütyü. Nem kell tőle katonai precizitást várni vagy szuperhosszú élettartamot. Éppen arra jó, hogy ha elmegyek bringázni Somogyban, akkor vissza tudjam nézni, pontosan merre jártam. Ha esetleg kattintanék néhány képet a telefonommal, vagy készítenék néhány videot, akkor ezeket később elhelyezhetem a google térképén. Rendszeresen fotózom kócsagokat, érdekes folyókanyarulatokat, traktorokat és szántóföldön átszáguldó tűzoltóautót is. Ha véletlenül magammal vittem a digitális fényképezőgépemet, akkor azzal is készíthetek képeket, meg a mobilommal is. Egy szabály van: legyen beállítva az idő minden cuccon. A fényképezőgépeken és a GPS-loggeren is. Ebből az következik, hogy ha egy 250 km-es evezőstúrát hárman fotózunk végig, akkor mindhármunk képeit elhelyezhetjük akár egyazon térképen is. (Persze nem kell mindet, lehet válogatni is.) Az i-gotU a timestamp alapján dolgozik, a képeket és a helyzet információkat a számítógépen lévő szoftver fésüli össze. Ezt-azt lehet állítgatni, majd az egészet feltölteni a gyártó saját “blog” szolgáltatásába. Bárkinek megmutathatjuk, ha akarjuk. Volna még mit javítani a szoftveren meg az @atrip oldalon, de mondom: ez egy hétköznapi embereknek készített hétköznapi cucc.

Egy bluetoothos verziót vettem, így a telefonom térképszoftverével bármikor megnézhetem, hol is vagyok pontosan. Általában persze tudom, de ültem már távolsági buszon úgy, hogy vajon messze van-e még Tokodaltáró, vagy messze van-e már. Vagy mi van. 

Persze most sem taggelek be minden képet. Még mindig nem kezdtem el újra futni, úgyhogy teljesítmény-mérésre sem használom. Semmi extra. Igazából még nevettem is magamon, amikor rájöttem, hogy az iPhone-ban alapból geotaget kap minden elkészített fotó. Mégis csodálatosnak tartom, hogy elmehetek három napra túrázni, a többieket idegesítik majd a sötétben villogó ledjeim és otthon visszanézhetem, merre is jártam. A kis vízálló cuccot felkötözöm a táskámra, és kész. Nekem nagyon bejön, és azt is megértem, ha valakinek nem. Ezek vannak.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s