Mikulás másképp

Sint_en_pietS2500031S2500035S2500049

December ötödike Hollandiában sokkal fontosabb, mint a karácsony – akkor jön a Mikulás. Vagy inkább a mi mikulásunk unokatestvére. A holland arcot Sinterklaasnak hívják (ejtsd: szinteklász), Spanyolországban lakik, onnan jön minden év november végén hajóval, majd hajón és lovon végigturnézza az országot, hogy december ötödikén megünnepelje mindenki a születésnapját, majd hatodikán elhúzzon. Végig elkísérik a segítői, a Fekete Péterek, hollandul a Zwarte Pietek (ejtsd: szvarte pit), akik feketék. 

Mivel a holland hagyományban az ország igen vallásos, karácsonykor nem szokás/nem illik ajándékot adni. Igaz, a mostani harmincas-negyvenes generáció már karácsonyi ajándékot is vesz a fa alá és behozza  a Karácsony Apót, a Kerstman-t. (ejtsd: kersztman). Róla viszont még ki kell találni a sztorikat, mert hát Sinterklaas eddig elvitte az összes jó történeti elemet.

Sinterklaas – vagy röviden Sint – november 13-án érkezik meg Rotterdamba hajóval. Ezt közvetíti a tévé is. Ott átszáll a fehér lovára, és integet és kezet ráz a gyerekekkel. Ezután minden hétvégén máshol tűnik fel. Öt éve sikerült pont Amsterdamban elkapni. Tele volt a város gyerekekkel, az út mellett kordonok álltak, mindenki sikítozott, volt Zwarte Pietekből álló fúvószenekar, mézeskalácsdobálás, minden. Idén teljesen véletlenül ott voltunk, amikor Delftbe megérkezett. Gyanús volt, hogy minden gyereken Piet-sapka van és mindenki elképesztően izgul. 

Sinterklaas tulajdonságaiban nagyban hasonlít az összes télapóhoz – öreg, bölcs, nagyon jószívű és van egy nagy könyve, amibe az összes gyerekről feljegyez dolgokat. Nem csak  a jókat és a rosszakat, hanem a kényelmetleneket is. Ezeket előszeretettel felolvassa illetve beleírja  a verseibe. Mert december ötödikén Sinterklaas a Piet-jeivel házhoz megy, előhozza a sufniból az ajándékos zsákot (ez úgy megy, hogy mindenki vesz a másiknak ajándékot, vagy esetleg húznak és a család egy bizonyos tagjának mondjuk 20 euróig vesz valamit. Plusz ír egy verset az illetőről és csatolja, majd az egészet belerakja egy nagy zsákba, amit majd a Pietek behoznak. Ezt a verset fogja Sinterklaas felolvasni, amíg az ajándékozott a térdén ül.) Miután Sinterklaas távozott, ha maradt még ajándék, azokat kiosztják, majd borsólevest esznek.
A Zwarte Pietek eredetileg rabszolgák voltak, most boldog segítők. Saját magukról egyes szám harmadik személyben beszélnek, minden tulajdonsághoz tartozik egy Piet. Van Snelle Piet (gyors), Slimme Piet (okos), Coole Piet (cool), satöbbi. Ha Sinterklaas jön, ők vezetik fel, elvegyülnek a gyerekek között, mézeskalácsot (Pepernotent vagy Kruidnotent) osztanak, cipelik a zsákot, vicceket mesélnek, a franchise-termékek főszereplői. Minden évben kijön egy új Sinterklaas-film, újfajta Piet-sapka, hintaló.

Sinterklaasban körülbelül 8-9 éves korukig hisznek a gyerekek. Ezután jönnek a szokásos kérdések, de szerencsére nem veszik el a varázs, mert a felnőtteknek nem az ajándékokról szól a dolog, hanem arról, hogy végre eltölt a család egy estét együtt. Általában a nagy család ünnepli együtt a Sinterklaast, sokszor kap az ember ajándékot teljesen ismeretlen rokonoktól. 

Sinterklaasról és a Zwarte Pietekről mindenki létező személyekként beszél. Ha meglátsz egy Sinterklaast az utcán, simán kezet lehet vele fogni és biztos kapsz mézeskalácsot is.
A csatolt videó a kedvenc műsoromból van, aminek az a lényege, hogy a közlekedési járőrök munkáját felveszik videóra a szabálysértéstől egészen a számla kinyomtatásáig. Nagyon kedélyes műsor, és rengeteget lehet belőle tanulni a hollandokról általában. Ők találkoztak Sinterklaassal, Piettel megfújatták a szondát, kezet ráztak és kaptak mézeskalácsot.

Boldog Sinterklaast!

 

Mikulás másképp” bejegyzéshez ozzászólás

  1. a holland egy nagyon fura nemzet :-) az emereket annyira nem, de az orszag legkoret nagyon birom

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s