Az Önkéntesség Éve

Onkentesseg_eve_2011

Megmondom őszintén, nagyon megijedtem, amikor először hallottam az Önkéntesség Évéről. Azt hittem, hogy ez speciálisan magyar találmány. Abban az országban, ahol a pályakezdő fiatal háromnegyed évig kajtat egy nem kegyetlenül kurva rossz, hanem aránylag szar munkahelyért, szinte fricskának éreztem önkéntességre buzdítani a békés lakosságot.

Aztán most mondja az ember legjobb barátja, a Google, hogy ez bizony páneurópai találmány. 2009-ben ötölték ki, hogy 2011 legyen az Önkéntesség Európai Éve. (“Egy 2010 májusában készített Eurobarometer tanulmány szerint tízből három európai saját bevallása szerint aktívan vállal önkéntes munkát.”) Ha a pesszimista énem írná most ezt a bejegyzést, akkor azt mondanám, hogy Európa álmatag dekadenciáját bizonyítja, hogy értékké akarjuk emelni az önkéntességet, hiszen egy normális életrendnek, életstílusnak eleve a része a másokon való segítés. Emlékezzünk csak a palástját útszéli koldussal megosztó Szent Mártonra, aki másfél évezrede figyelmezteti a világ keresztényeit és minden népeit az önkéntesség fontosságára. Meg az alázatra, meg még egy s másra. Mert hogy ezeket csomagban lehet kapni, amit úgy hívnak, hogy ember. És akkor az ember vagy emberré akar válni, vagy maradni akar olyan emberke. Lehetett volna a 2011-es év Európában a normális életstílus éve, és ott az ember természetesen segít, ahol tud és akar. Persze még ez is hülyeség, de talán egy fokkal jobb. 

Most aztán lesz nekünk egy csomó önkéntesünk itt, Magyarországon. Jól jön az, semmi kétség. A tavaszi szél vizet áraszt, ezt már előre borítékolhatjuk. Valószínűleg tudatosabbá válnak majd az európai polgárok, ha megtapasztalják, milyen önkéntesnek lenni. A problémával mégis rendszeren belül maradunk, a kitörési pontról megint nem esik szó. Azért csak reméljük a legjobbakat!

Önkéntesség Európai Éve 2011 honlapja

-g-

 

 

 

 

 

Az Önkéntesség Éve” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Sajnos fura kép él az emberekben az önkéntességről. Nem merül ki az ingyenmunka, vagy az önzetlen segítségadás fogalmakban. Sokszor te többet kapsz az önkénteskedés során, mint hinnéd. Néha az egész hasznosabb, mint egy féléves szakmai gyakorlat, mert bizony rengeteg lehetőséget jelent, csak meg kell találni azt a formáját, ami a legközelebb áll hozzád. Például egy szuper önkéntes szervezetet.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s