Joachim Bauer : Miért érzem azt, amit te? – Ösztönös kommunikáció és a tükörneuronok titka (könyv)

Miert_erzem_azt_amit_te

Miért utánozzák a kisbabák a felnőttek arcát? Miért nyitjuk ki a szánkat, amikor megetetjük őket? Miért nem ütközünk neki a többi járókelőnek az utcán? Miért hasonlítanak egymásra az idős házaspárok? Mi a baj az autistákkal? Miért számít súlyos büntetésnek a kiközösítés? Miért vagyunk sikeresek a randin, ha utánozzuk a másik mozgását?

Az olasz Giacomo Rizzolatti két évtizede fedezte fel a tükörneuronokat, és rögtön zavarba hozta vele pszichológus kollégáit. A kognitív pszichológia kutatói számára rendkívül hasznos elmélet született, amelyet számos kísérleti helyzetben sikerült igazolni, és sok korábbi kérdésre magyarázatot ad. A tükörneuronok segítenek megtanulni beszélni, általuk érzünk empátiát, miattuk különböztetjük meg saját viselkedésünket másokétól. Joachim Bauer, a Freiburgi Egyetem professzora írt könyvet a témában, és öt évvel az első, hamburgi kiadás után végre nálunk is olvasható.

Miert_erzem_azt_amit_te2

Végtelenül egyszerűen arról van szó, hogy Rizzolattiék megfigyelték: ugyanazok az idegsejtek aktivizálódnak a vizsgált majom agyában akkor is, ha ő végez egy konkrét cselekvést, és akkor is, ha csak nézi, amint egy másik majom viselkedik ugyanúgy. Tovább színezi a képet az is, hogy elég csak a majom eszébe juttatni a cselekvést, és az agyának mozgásért felelős részén éppen úgy aktiválódnak sejtek, mintha elvégezné a cselekvést. Ebből aztán annyi minden következik, hogy arról nehéz lehet egyetlen könyvben beszélni.

Joachim Bauer pszichiáter és pszichoterapeuta, aki nagyon jól ért a pszichológusok és úgy általában az olvasóközönség nyelvén. 180 oldalon keresztül népszerűsíti, magyarázza, értelmezi mindazt, amit jelenleg a tükörneuronokról tudunk, és sikerül fenntartania azt az érzetet, hogy bizony itt forradalmi jelentőségű felfedezésről van szó. Kapunk egy kis egyszerűsített idegtant, hogy pontosan értsük, mely két idegsejt típus működik közre a mozgásszabályozás során, és sikerül a szöveget éppen elég tudományos szinten tartani ahhoz, hogy több legyen a kötet holmi népszerű pszichológiánál. Rengeteg példát hoz, felvillant néhány korábbi kérdést, amelyre a tükörneuronok elmélete választ adhat. Bauer jó érzékkel gyűjtötte össze a pszichológia azon területeit, amelyekhez a tükröneuronok elmélete kapcsolható. A nyelvfejlődés és nyelvelsajátítás, empátia, szándékosság mellett olyan filozofikusabb területeket is megvizsgál, mint például a szabad akarat kérdése. Van-e ott döntési lehetőség, ahol az ember kizárólag a külvilág ingereiből felépített munkamodellekben képes gondolkodni? Hasonlóan érdekes az interszubjektivitás is, a posztmodern kor egyik fontos vizsgálódási területe. S ha eddig nem tudtuk, miért működik a pszichoterápia, akkor arra is választ kapunk a neurobiológiának hála.

Miert_erzem_azt_amit_te3

A borítóterv ismét Varsányi György munkája, akinek a Bárhová mész, ott vagy című kiadvány külső megjelenését is köszönhetjük. Jól néz ki, nem kínos a vonaton olvasni vagy a táskából elővenni. A kis méret és a puha kötés is ennek kedvez. A tipográfia is barátságos, és emeli a kiadvány értékét a korrekt lábjegyzetelés illetve a bőséges bibliográfia és tárgymutató. Úgy gondolom, hogy a kötet ára is rendben van. 

Néhány ponton úgy éreztem, hogy Bauer túlzásba viszi saját gondolatainak átadását. Ilyen volt az euritmia említése (ez a Waldorf-iskolák egyik mozgásos előadó-művészeti ága, és érdemes tudni, hogy Freiburgban nagy Waldorf-központ található), vagy Dawkins önző gén-elméletének kritikája, illetve a tükörneuronok és az evolúciós elmélet összehasonlítása vagy összemérése. Mivel ez alapvetően egy népszerűsítő könyv, így a tükörneuronokkal kapcsolatos kétségekről keveset tudunk meg belőle, és könnyen úgy érezhetjük, hogy ezzel mindent megmagyaráztunk a pszichológia nagy kérdései közül. Tudni kell, hogy ez koránt sincs így. Sajnálom, hogy nem írt valamely kognitív pszichológusunk előszót a könyvhöz, érdemes lett volna kapcsolni a magyar szakirodalomhoz a témát. 

A fenti kritikák ellenére a Miért érzem azt, amit te? egy nagyon jó könyv, amelyre valószínűleg sok szakdolgozatban és publikációban is hivatkoznak majd. Elsősorban azok számára lehet érdekes és hasznos olvasmány, akiket érdekel a pszichológia, és szeretnének a legfrissebb kutatási területekről is informálódni. Mind az autizmus, mind a nyelvelsajátítás, mind az empátia aktuális témák tudományos körökben. Különösebb előtanulmányok nélkül is igen sokat tud meg a pszichológiából az, aki elolvassa, és bőven ad gondolkodnivalót a számára. A Miért érzem azt, amit te? jól megtalálja a maga helyét a tudományos szöveg és a népszerűsítő mű határán. Igen fontos kiemelni, hogy Bauer könyve mindvégig fenntartja az érdeklődést, színesen és inkább az amerikai szerzőkre jellemző közvetlenséggel és már-már túlzó magabiztossággal szólítja meg az olvasót.

A bevezetőben felvetetett kérdéseknél több is felmerül a könyvben, és mire az utolsó oldalra érünk, sokat megértünk majd az intuícióból, a másikról való tudásunkról, a tömeglélektanról, az emberek közötti rezonancia jelenségeiről is. Nekem nagyon bejött, szívesen ajánlom mindenkinek. Hiánypótló munka a magyar könyvpiacon.

-g-

Ursus Libris, 2010
180 oldal
2450 Ft

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s