Az aktuálisan kedvenc köretem: a rozmaringos héjában sült krumpli

Kaja0320110205Kaja01Kaja02Kaja04

Azt gondolom, hogy bár rendkívül fontosak az önmegismerés útjai, mint yoga, meditáció, ima és egyebek (kinek-kinek a magáé), önmagunk helyreállítása mellett az élet rendjét is helyre kell állítani. Persze a folyamatban jómagam sehol se tartok, és minél többet foglalkozom ezekkel, annál inkább látom, hogy a vállalkozás csaknem lehetetlen. Aztán fogom a 6-7 kisebb, vékonyhéjú krumplit, és megmosom őket.

Belepakolászom a hőálló jénai tálba. Egy bögrében ötöd- vagy negyedkocka margarint olvasztok, hozzá sót adok dögivel (mértékkel), két ujjnyi friss rozmaring hajtást tépkedek bele, összekeverem, és megöntözöm vele a burgonyát. Utólag még szórok rá egy kis rozmaringot, hogy egyenletes legyen. Előmelegített sütőbe teszem, közepes hőfokon kb. 30 perc alatt sül meg. Talán, mert hát akkor sül meg, amikor. 

És akkor nem arról van szó, hogy ez a világ legfinomabb körete, vagy hogy mindenkinek ilyet kell csinálni, hanem hogy olyan műveleteket végezzünk az anyagi világon, amelyek az önmagunkon végzett cselekedetekkel is analógiát mutatnak. Valamit felemelni. Mindent meg kell enni, ahogy a kínaiak mondják. Én persze nem kínaiul akarok egészséges ember lenni, úgyhogy bőven jó a (Pesten) télen is zöldellő rozmaring, a Lehel csaris krumpli, meg az a padlizsános cucc, amivel a nőm foglalkozik éppen. 

 

Update:

Feltettem az egész műről a képeket. Padlizsángolyók, krumpli, meg mézes-citromos répa. Jó kis nyárra emlékeztető ebéd volt ez így szombaton.

-g-

Az aktuálisan kedvenc köretem: a rozmaringos héjában sült krumpli” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nagyon jó kis bejegyzés! Emlékeztet Hamvas Béla rántott leves ízű esszéjére : )

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s