Hogy lettem bűnöző?

Az ország egyik végéből indultunk volna vissza a fővárosba vonattal. A pénztárnál a következő beszélgetés zajlott le:

– Jó napot, kérnék két helyjegyet a következő budapesti IC-re.

– Elfogyott a helyjegy. Jegyük van?

– Igen, jegyünk van, csak két helyjegy kéne.

– Az nincs, és már a következőre sincs. (Ez vasárnap este nem bíztató üzenet – a szerkesztő)

– És akkor hogy lehet eljutni ebből a városból a fővárosba vasárnap este, ha óránként megy vonat, de nem adnak rá jegyet? Állójegy van?

– A vonaton a kalauz tud pótjegyet adni, és akkor ki kell fizetni a büntetést, így fejenként 900 forintot kell fizetni.

– Jó, akkor inkább adjon maga két pótjegyet.

– Én nem tudok, a kalauznál tudja kifizetni a büntetéssel együtt.

Itt kerekedett ki a szemem.

– Csakhogy én nem vagyok bűnöző, hogy büntetést fizessek, és egyszer már fizettem többezer forintot a jegyekért. 

– Sajnálom, tele van a vonat, nézze meg a monitort. 

 

Úgyhogy a beszélgetés mérlege az, hogy fel kellett szállnunk a vonatra, ahol ki kellett fizetnem ezer forint büntetést. Meglepetésünkre a vonat szinte teljesen tele volt, úgyhogy az út egy részét a kocsi előterében töltöttük. Mellettünk két idősebb ember arról beszélt, hogy napok óta nem tudnak helyjegyet venni, úgyhogy büntetést kell fizetniük azért, hogy hazamennek. A kalauz nagyon kedves volt, elmondta, hogy mostanában ez van, és nem érti, miért nem csapnak hozzá legalább két kocsit a vonathoz ilyenkor. Kb. 20 perc peronon álldogálás után találtunk két szabad helyet, hogy oda kinek szólt a helyjegye, az nem derült ki. 

A sztori a szokásos: értem én, hogy “de hát azt írja ki a gép”, meg hogy “de az a szabály, hogy”. (A BKV is mindig szabályokat meg törvényeket küldözget, ha reklamálni merek, mert szolgáltatást várnék el tőlük a pénzemért.) Csak mégis furcsának tartom, hogy az ország második legnagyobb városából képtelenek megoldani az emberhez méltó közlekedést, monitorokat mutogatnak és kedvesen elnézést kérnek, ahelyett, hogy megoldást találnának a problémára. Hát így lettem bűnöző, így szálltam fel a vonatra úgy, hogy volt is jegyem, meg nem is. Igen jó érzés már egyetemistaként tanult tehetetlenségben élni! 

A te voltál a hülye és úgy kellett volna csinálni hogy típusú hozzászólások nem érdekelnek. 

Hogy lettem bűnöző?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ha van IC-jegyed, és diák vagy, és vasárnap este van, és korán reggel dolgod van, akkor esélytelen. :) Egyébként lehet, hogy érdemes volna megpróbálni, csak valamiért megint elhitettem magammal, hogy érdemes hinni a mesékben. :)

  2. Úgy van, hogy ha már megvettük a menettérti jegyet, akkor visszafelére már kifizettünk ~2000 pénzt, és akkor már nem veszünk még egyszer ugyanennyiért buszjegyet. A pluszpoén egyébként az, hogy a büfékocsi tele volt olyanokkal, akiknek nem jutott helyjegy, de ülni szerettek volna. Ott viszont csak akkor lehet ülni, ha fogyaszt is az ember. Így a MÁV a későn érkezőkön keres fejenként 900 forint bünti plusz fogyasztás mínusz fogyasztott termék beszerzési árát, plusz a vonatjegyet, amit ugye megvettek kortól, kedvezményjogosultságtól függően kb 2-4 ezer forintért. Simán jobban megéri, mint csatolni még egy kocsit.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s