Világhíres zeneszerzők: Bach

Bachus

A Kossuth Kiadó és a Metropol közös együttműködésében több komplett sorozat megjelent már, például a magyar festőkről és a “világhírű” festőkről is. Értelemszerűen egy válogatás mindig szubjektív, a kiadás több dimenziónyit ront az eredeti képen vagy előadáson, hiszen magát a szembesülési élményt semmilyen szurrogátum, pótlék nem adhatja vissza. Mégis nagyszerű dolog, hogy az ember otthon is elmélyülhet az igényesen szerkesztett képek és a tökéletesen komponált zene világában. Persze egy képpel való szemközt állás önmagában és hatásában is jóval több, mint pszichológiai állapotváltozás, flow vagy transzállapot… és ezzel be is fejeztem az evidenciák magyarázását. 

Bach 1750-ben halt meg vakon, utolsó művébe belekomponálta saját nevének betűit. Minden zenedarabja olyan, mintha számítógéppel szerkesztette volna, rendkívül korszerű és valószínűleg a legtöbb ember számára élvezhető. Bach a templomi orgona nagymestere, de otthon volt korának minden hangszerén, és szerencsére a profán kantáták felé is kikacsintott, így nem csak egyházzenéje maradt fenn nekünk. 

A fentiekből aztán kitalálható, hogy én nagyon szeretem Bach zenéjét, ezért sem sajnáltam azt a majd’ 500 forintot, amibe a sorozat bevezető kötete került. Szégyellem magam, amiért reklámembert játszom ezen a blogon, de végre olyasmi került a kezembe, ami megérte az árát. Bár a könyv szövegét nem olvastam még el, és a válogatásoknak sem vagyok híve, azért mégiscsak elégedetten hagytam végigpörögni a cédét, aztán lelkesen keresgéltem vissza a már ismert darabok meghökkentő részleteit. A felvétel igen jó, a kissé populárisabb Royal Philharmonic Orchestra játszik a mellékelt korongon. Természetesen a közérthetőbb, népszerűbb, emblematikusabb darabok kerültek fel rá, és sajnálatomra egyetlen tétel sem hangzik el a cselló szvitek közül, amely a kedvenc zeném mind közül. 

Válogatásokat, népművelő kiadványokat kézbe venni mindig furcsa szájízt kelt bennem, így van ez ennél a könyvnél is. Sokkal helyesebb volna utánamenni, beleásni és kiválasztani: karmestert, zenekart, koncerttermet, konkrét felvételt, egész darabokat. A sorozat többi része már jóval többe, 1590-be fog kerülni, és nem is hoz tűzbe mindegyik zeneszerző. De pl. Liszt, Mozart, Schubert, Beethoven, Schumann, Haydn, Kodály és Bartók el fog gondolkodtatni…

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s