Menyhárt Jenő: Az Agitátor (könyv)

Agitator01Agitator03Agitator02

Őszintén bevallom, hogy a könyvet Menyhárt Jenő miatt vettem meg. Ha Víg Mihály vagy Másik János lett volna ráírva, akkor is megvettem volna. Cseh Tamás után ez a vonal befolyásolt a legjobban tizennyolc éves korom óta és a rajongás akkor volt a csúcsán, amikor 2004-ben és 2005-ben az Európa Kiadó olyan sokat koncertezett Budapesten. 

Szóval  Az Agitátor egy nosztalgiából megvett kellemes csalódás.

A tartalmat könyvajánlóba sűríteni nem lehet, az egész könyv olyan, mintha egy elég hosszú kocsmai/könyvtári/utcai beszélgetést folytatna az olvasó egy Greenpeace-aktivistával, aki mellesleg Menyhárt Jenő. Egyes szám első személyben íródik, talán egy kicsit blogsítlusban de olyan helyzeteket teremt, amiből óhatatlanul párbeszéd lesz. Ez a Greenpeace-aktivista elég jól végzi a munkáját, az utcán mindenféle emberrel beszélget, akik a legkülönbözőbb ellenérvekkel jönnek, miért is nem kéne belépni. De a jó aktivista elmagyaráz, egyetért, objektíven rámutat a hibákra, elenged, néha meggyőz. Ezek a beszélgetésrekonstrukciók – szerintem inkább direkt a könyvhöz kitalált, szinte minden témát érintő, sokszor tudományos szintű értekezések nagyon érdekesek.Valószínűleg ez is volt a könyv célja; lehetőleg minden témát érinteni, ami egy átlagembert a környezetmentéssel kapcsolatban érdekelhet és a Greenpeace aktívan részt vesz ebben. Kihaló fajok, evolúció, fókák, üvegházhatás, Antarktisz, Rainbow Warrior, Kleenex papírzsebkendő, satöbbi. És hogy ez az átlagember, az olvasó ugye olvasás közben nem tehet fel direkt kérdéseket, ezért minden magyarázatban az ellenérvek is elhangzanak. Ügyes szerkesztés.

Közben saját magáról is elejt egy-két nagyon őszinte dolgot; milyen volt Brooklynban kölcsönlakásban lakni, mennyire viseli meg a válása, milyen érzés volt aktivistának lenni. Sokszor úgy kerekíti a kis történeteket, hogy az az ember érzése, hogy Menyhárt Jenő szerint is minden mindennel összefügg. 

Az Agitátort újrahasznosított papírra nyomták. Nem összefüggő szöveg, 2-3 oldalas helyzetleírások, 5-10 oldalas értekezések nagyon szoros tartalmi összefüggéséből egy nagyon erős könyv lett. A sorokat kicsit rövidnek érzem, de ez nem zavarja az olvasást. Az előszóból kiindulva a könyvhöz az ötletet Menyhárt Jenő Netnaplós bejegyzései adták. A Literán ezek újraolvashatók.

Összefoglalva, Menyhárt Jenő könyve végtelenül szimpatikus, annak ellenére, hogy sokszor nagyon erős az agitáló oldal. Valószínűleg az őszinteség a kulcs benne. 

Nyitott Könyvműhely, 2008
286 oldal
2980 Ft

 

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s