Ahol a fény magától létrejön

Emberseg

Egyszer az egyik tanárom és nevelőm azt mondta: ha választhatsz a tanulás és egy jó beszélgetés között, válaszd az utóbbit. Azóta is gyakran megállok néha a dolgos hétköznapokban, és elmosolyodom ezen. Igaza volt. 

Sok fontos dolog van az életben. Tanulni, pénzt keresni, beszélgetni, találkozni, együtt lenni, külön lenni vagy egyedül lenni, enni, inni, aludni, felébredni, olvasni, filmet nézni, pihenni vagy aktívan, odaadással jelen lenni és tenni a dolgunk. Talán nem is kell mindenkinek nagy dolgokat tennie. Ahogy Madari Gyula mondta a rádióban Húsvétkor:

Hogy kicsoda Madari Gyula? Nem tudom pontosan, csak annyit, hogy borral foglalkozik. De miért is törődnék azzal, kicsoda ő, amikor igazat beszél? A lényeg, hogy a ránk bízottakkal számoljunk el.

Számomra – úgy néz ki –  lassan véget érnek az alibi egyetemi évek, belépek a munkaerőpiacra. Most úgy tűnik, hogy a jutalomjátékhoz értem. Semmi más dolgom nincs, csak napról napra ünnepelni a tudásom. A gimnáziumban is ez volt a tetőpont: a vége. Egy hetekig tartó csúcsélmény, ahol végre bemutatkozhattam: én vagyok.

A tanáromnak igaza volt. A beszélgetést kell választani. A találkozást kell választani. Azt, hogy abból a másikból Te-t csináljunk. Szemközt lenni a másikkal, igazán vele lenni, ez mindennél többet ér. Összeakadhat az ember szeme így a kutyájával is, ránézhet így a kőhídra, amelyen minden nap keresztülhalad, rácsodálkozhat ebben az önmagától felizzó tűzben a másik emberre. Beszélgetni lehet a folyókkal, patakokkal, kavicsokkal, fákkal, a jó útpadkával, az engedelmes kapukilinccsel, a néhány percig élő felhőfoszlányokkal. Végső soron pedig beszélgetünk a legbelső önmagunkkal. Senkinek sem akarok jótanácsokkal szolgálni az élethez, csak annyit mondok: ha választhatsz a tanulás és egy jó beszélgetés között, válaszd a beszélgetést.

Ahol a fény magától létrejön” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. az elismeres fontos dolog, a megelégedettség meg a (szülői) dícséret is. a megfelelő mennyiségben, jól időzítve nagyot lendítenek rajtunk. Nagyon tetszett a post! :)

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s