Mit ér az ember, ha 80-as?

Tulip

 

A Kontra Műhely által kidolgozott 80-as generáció elméletről ejtettünk már szót. Mi vagyunk azok a fránya nyolcvanasok, konkrétan a Pista meg én, akik elkezdtük írni a Grundot azzal a céllal, hogy ebből majd lesz valami. Az egész azzal kezdődött, hogy már a középiskolában szembesülnünk kellett a paradigmaváltás fenyegetésével: kísérleti nyulakként próbadolgozatokat és próbaérettségit írtunk, PISA-tesztet töltöttünk, készültünk az emelt szintre és bolognára. Ha visszagondolnék, mi mindent mértek be rajtunk, hosszan sorolhatnám, hogy a mi segítségünkkel igyekeztek kimutatni az integrált oktatás hatékonyságát, a kompetencia-alapú oktatás sikerét, és így tovább. 

Mi vagyunk az első generáció, akik már úgy mentek egyetemre, hogy mindenki azt hajtogatta: a diploma semmit sem ér. A kicsit optimistábbak pedig azt, hogy egy diploma nem ér semmit. Ebben a mai világban. Mi vagyunk az a generáció, aki először dőlt be a diákhitel vonzásának, akikkel először hitették el, hogy az egyetem mellett illetve helyett végzett munka is hasznos dolog, akiket először csábítottak ki Európába ösztöndíjakkal és jobb munkalehetőségekkel. Sokan irigykedtünk azokra az informatikus hallgató barátainkra, akik már másodévtől teljes állásban rendszergazdaként húzták az igát, és mellette jutott idejük az egyetemre és a szórakozásra is. Néhányan épp most házasodnak meg, mások már évek óta stabil párkapcsolatban élnek. 

A benzin most lesz 400 forint, de a benzin keresleti görbéje rugalmatlan, akárcsak a cigarettáé: többet is hajlandóak vagyunk érte kifizetni, a gépnek mennie kell. Itt vagyunk az interneten, közösségi élményeink nincsenek, a szubkultúrákból kinőttünk és a munkaerőpiac küszöbén azon dilemmázunk, hogy jó fogyasztók legyünk-e? Kiadják majd a kedvenc punk és alternatív lemezeinket cédén, saját kamaszkori lázadásunkra szívesen költünk. Anyáink olvasták Poppert, Bachtól a sirályt, Castanedát, és mi nem olvasunk semmit a gagyi-eposzokon kívül. Néhányan közülünk keresni kezdtek, és értékekről meg valóságról beszélnek, betört a posztmodern vallásosság és világkép. A lányok továbbra is azt hiszik, hogy örökké ők választanak majd, a fiúk nem igazán tudják megfogalmazni, mit jelent férfinak lenni, és sokak szerint erre nincs is szükség. 

Isten hozott mindenkit a küszöbön, a Minden küszöbén, köszöntök minden 80-ast! Most figyelj, már rólad szól. Te csinálod.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s