Quo vadis, Budapest?

Villamos

Úgy tűnik, hogy minden bénázás ellenére Budapest nem is olyan ostoba, mint eddig hittük? 

Hamarosan 400 forint lesz a benzin ára, a dízel is hasonló magasságokban szárnyal. Nem kell ahhoz jósnak lenni, hogy belássuk: ez már nem igazán lesz olcsóbb. Jönnek a villanyautók, a vízhajtásúak és a többi. Néhány év, és büntetni fogják azt, aki benzint pöfögtet, és nem valamilyen alternatív-mainstream energiaforrásból nyeri az üzemanyagnak valót. Magyar traktoros parasztok, szevasztok!

A helyzet az, hogy állítólag valahol valakik már a budai oldal trolihálózatához készítenek terveket. Néhány napja várásoltunk is egy kupac MAN márkájú járgányt. Úgy hírlik, hogy hamarosan troli vág keresztül a Margit-szigeten is.

Május 1. óta éjjel-nappal jár a 4-6-os villamos a Körúton, ezzel sikerült kilőni egy éjszakai buszt. Bízzunk benne, hogy bírják majd csavarkulccsal a kocsiszínben a 24 órás üzembentartást! Lassan összeáll a kép, és a sok elfüstölt, kiégett, stb. busz a helyére kerül: senkinek sem volt érdeke egy haldokló olajparadigmára építeni a főváros közlekedését. Valószínűleg valahol már lengedez az enyhe szélben az energiafű, a bioez-az meg a szélerőmű, és mindenki készen áll arra, hogy a teljesen villamosított, szmogmentes, tiszta Budapestnek termelje a kerékalávalót. Bízzunk benne, hogy így van. Ha a metrók felújítása (metrókocsik kicserélése, stb.) rövid időn belül megtörténne, ha a BKV-ra végre felkerülnének a mindenféle beengedő kapuk, és a szakadt furnér trolikat tényleg lecserélik valódi járművekre, akkor előbb-utóbb élhető lesz Budapest. A télen előfordult, hogy olyan busszal kellett 35 percig utaznunk, ahol láttuk a saját leheletünket a levegőben. Reméljük, hogy ezekre a hosszú távokra kerülnek majd az újabb buszok, a régieket pedig valami szomorú busztömegsírba lökik, elföldelik és eltitkolják.

Villanyos

Van itt még egy jelenség, amit fontos megemlíteni Budapest kapcsán: a közterek, és ilyen módon a tér helyreállítása. Végre olyan köztereink lehetnek, amelyekhez közünk van, amelyek alkalmasak arra, hogy keresztülhaladjunk rajtuk vagy ott időt töltsünk el valamilyen aktív vagy passzív tevékenységet végezve. Olyan szobrokat állítanak, amelyekhez közünk van, és ez tök jó. Újra lesz tér a városban, nem csak ez az összetorlódott idő.

Ami viszont szomorú, az a hómleszek és kéregetők helyzete. Egyre agresszívebben viselkednek, ami egy éhes, társadalomból kipörgött embertől érthető, csak sajnos ez számomra azt jelenti, hogy meg kell újítani a gázspray készleteket, ugyanis nem funny az utcán nekemrontó, rám agresszíven és szitkozódva üvöltöző kéregető, az utánam sziszegő-füttyügő kurvákkal meg az arcomat összefogdosó cigányokkal együtt. Pedig engem ilyenek sose bántottak korábban, sőt, mindig meglepően embernek mutatkoztak és beszélgettek velem, és így tovább. 

Mi jövünk.

Quo vadis, Budapest?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szerintem ha mainstream-be kerülnének az alternatív üzemanyagok, akkor gondolna kettőt az OPEC, és két seggvakarás között csökkentenék az olaj árát (mert nekik ez ennyi, tényleg.), a világ meg rózsaszín ködben ájulna vissza a benzin-alapú közlekedés tárt karjai közé. De egyébként Pesten most tényleg vannak jó dolgok (bár én jelenleg akkor is imádni fogom ezt a várost, ha bűzös, koszos, és még a szobroknak sincsen semmi közük hozzám, szóval…). :-)

  2. A diesel busz a legegyszerűbb a bkv-nak, mert az út ahol jár nem az ő dolga.A villanybusz kicsit macerásabb, mert a felsővezetéket ki kell építeni és karbantartani.A villamos a leggenyább, mert drága a pálya építés-gondozás.Én meg hiába üvöltöm már régóta hogyTrolibusz, metró, villamos!!!Kb. egy éve hajnali 3 körül a X-ker Fehér úton megelőzött egy troli.Azon túl hogy a trolik nem járnak hajnali 3-kor, az is figyelemre méltóhogy a Fehér úton nincsen felsővezeték.Ganz-Solaris teszt busz volt, akkor rákerestem most lusta vagyok,de a lényeg: több tíz km-t tudnak megtenni üzemi terheléssel, akksiról.És nem kell mindig mélyre ásni, van olyan is hogy kéregvasút.Olcsóbb és ugyanolyan hatékony mint a metró.Trolibusz, metró, villamos,bkv anyád hogy van?

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s