Wilfried Nelles – A gyógyító valóság (könyv)

Nelles01

A Hellinger-féle családfelállítást bemutató könyv már 2006 óta kapható a magyar piacon, mégis meglepően kevesen hallottak erről a módszerről, és eddig jómagam sem olvastam róla többet fél oldalnál. Wilfried Nelles rövidre fogta, és saját családfelállítói tapasztalatait írta meg A gyógyító valóság című könyvében. A megdöbbent olvasó beszámolója következik.

Nelles02

Én ezt biza’ el nem hiszem – mondogattam itthon a jól ismert vicc poénját, amikor újabb oldalakat olvastam el A gyógyító valóságból. A családfelállítás ugyanis legalább annyira megdöbbentő jelenség, mintha életünkben először hallanánk a Star Warsról. Magát a módszert csak nagyon röviden mutatnám be a saját értelmezésemben: a pszichodrámához hasonló, általában csoportban végzett, rendszerszemléletű segítői tevékenység, melynek során a személy (a felállító) elhelyezi a családtagjait helyettesítő képviselőket a térben, és a szakember segítségével megoldják a megjelenő konfliktusos helyzetet. 

A fenti mondat mögött aztán olyan sok minden van, hogy arról valóban jobb könyvet írni, ahogy Nelles is tette. Gyakorlatilag az első oldaltól az utolsóig megdöbbenten olvastam a szerző saját tapasztalatait, Hellinger és a családfelállítás közös fejlődését és az egész elméleti felépítményt. Röviden összefoglalva az történik, hogy a felállítóval közös térben lévő képviselők minden előzetes tudás vagy instrukció nélkül megjelenítik a képviselt családtagokat, és itt az a legkevesebb, hogy úgy mozognak, vagy úgy beszélnek, mint a helyettesített személy. Ha ezt megértjük, akkor megértjük a görög színház katartikus hatását, megértjük a korábban már bemutatott rezonancia-jelenségeket, és elég sok mindent a lélek valóságából. Ugyanis az történik, hogy a felállító személy ebben a különleges térben – Nelles állítása szerint – képessé válhat meglátni és elfogadni azt, ami van: a valóságot. Itt nem kell többé hazudni, csak fejet hajtani. És a valóság elfogadása meggyógyít. Nelles szerint még olyan, a tudomány számára nehezen érthető pszichológiai betegségek és zavarok esetén is sikerült a családdal kapcsolatos konfliktust feltárni, mint a pszichózisok, étkezési zavarok vagy autizmus. Ezeknél persze egyszerűbb problémákon is segítenek.

Tiltakozhatunk, és sokan tiltakoznak is. Hellinger egyszerűen leinti a kritikust, és azt mondja, tegyük most félre az ellenkezést. Nelles elébe szalad a dolgoknak, kicsit odatámad a tudományos világképnek, a “légy, ami lenni akarsz” ezoterikus fogyasztói kultúrának és a hitetlenkedőknek. Szerencsére ez nem ölt zavaró méretek, habár a pszichológusok és terapeuták is megkapják a magukét, ami könnyen visszatetsző lehet a szakemberek számára, akik amúgy is gyakran azzal szembesülnek, hogy boldog-boldogtalan végez segítői tevékenységet. És mint a könyvből kiderül, Hellinger szerint bárki képes arra, amit ő csinál. 

Nekem tetszik Nelles stílusa, a holisztikus és rendszerszemléletet felvállaló családfelállító 1996 óta foglalkozik ezzel a módszerrel, számos alkalommal vett részt képviselőként, és nagyon sok felállítást szervezett azóta. Lazán és érthetően fogalmaz, magyaráz és illusztrál: ilyennek kell lennie egy népszerűsítő könyvnek. Talán a negatív példa, a kudarc kifejtése hiányzik csak, hiszen a sok-sok pozitív példa mellett minden bizonnyal ott kell lenniük a sikertelenségeknek, a változás és a megoldás hiányának is. Mert a kulcsszó a megoldás. És a lélek. A lelkiismeret. A család meg a rendszer. Nelles szinte mindenben ráhagyatkozik Bert Hellingerre, csak egy-két ponton magyarázza meg vagy fűz hozzá kiegészítést. A módszer folyamatosan alakul, változik, fejlődik. 

Nelles03

A kötet a maga 178 oldalával viszonylag gyorsan olvasható, de jobb, ha az olvasó felkészül arra: valószínűleg meg fog hatódni, és időnként le kell majd tennie a könyvet. A traumák áldozatai, a bűnösök, a gyermeküket elvesztettek vagy a meddő párok röviden ismertetett történetei teszik súlyossá a könnyed olvasmányt. A külalak engem elsőre megvett: egy manapság divatos, kis mélységélességű fotó díszíti a borítót, amely stílusosan egy tüskés burkából kibújó szelídgesztenyét ábrázol. Jó metafora! Az Ursustól megszokott puha borítós kötést kapjuk, viszonylagosan alacsony árat és a jól olvasható, igényes betűtípusokat látjuk viszont. Megszerettem már a kiadónak ezt a formátumát, mert szép és nem ciki elővenni a villamoson, könnyű és jól olvasható. Korábban megijesztett, hogy az első olvasás meglátszik rajta, de azóta látom, hogy nem amortizálódik tovább. 

A belső hat nagy fejezetre tagolódik, számos alcím osztja ezeket a fejezeteket. Valószínűleg a holisztikus, egészt látó szemléletből következik, hogy olvasás közben nem észleltem a fejezethatárokat, a finoman és visszafogottan elhelyezett idézetek, versrészletek sem terelik el a figyelmet. Leginkább azt éreztem zavarónak, hogy nem kaptam legalább négy-öt olyan mondatot, amit felidézhetnék olyankor, ha valakinek mesélni akarok a módszerről. Nincsenek definíciók, nincsenek magyarázatok vagy okok, nem lehet egy alfa pontból kiindulva bemutatni ezt a témát. És hát bizonyára ezért nem kaptam ilyesmiket, mert ténylegesen nem léteznek ilyen definíciók, és nem lehet egy alfa pontból kiindulva bemutatni a családfelállítást. Ilyen maga a hellingeri módszer is. A hat nagy fejezet sem követ különösebb felépített struktúrát. Bemutatja a családfelállítás kialakulását és Bert Hellingert. Elbeszéli, hogy mindannyian a szüleink gyerekei, és végső soron mi magunk vagyunk a szüleink. Ízelítőt kapunk a párkapcsolatban működő lelki folyamatokról a módszert tükrében, olvashatunk a lehetséges hatásokról. Hellinger lélek és lelkiismeret-szemlélete mellett a hellingeri munkamód és világnézet kap egy bővebb fejezetet. 

Összefoglalóan elmondhatom, hogy ismét egy olvasmányos és informatív könyvet olvashattam, amely egy egész világnézetet és egy rendkívüli módszert tudott bemutatni, meghökkentett és meghatott, és emellett úgy érzem, hogy szakmailag és emberileg is gazdagodtam. Jómagam azt gondolom, hogy a kritikamentességet hagyjuk meg a családfelállító szemináriumra, és magát a könyvet, illetve a témát nyugodtan fogadjuk kritikával. Mind a laikusok, mind a szakemberek új perspektívát találhatnak ebben a közös lelki valóság elfogadására bíztató műben.

Ursus Libris, 2006
178 oldal
1750 Ft

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s