Széchenyi tér, Budapest (meg más egyebek)

Szechenyi

Reggel tettem egy gyors sétát a budapesti Széchenyi tér felé. A tegnapi napig Roosevelt térnek neveztük, ám kimondani senki se tudta. Hogy akkor most Rúzvelt vagy Rózevelt. Most Széchenyinek írjuk és Szécsényinek mondjuk. Végre ehhez a térhez is lesz valami közünk. Illetve lenne, ha a mindenféle utakkal keretezett, szép füves területre vezetne zebra. De nem vezet. 

Szechenyi-2

A Széchényi tér Budapest belvárosának egyik legüdébb színfoltja, klassz füves placc, ápolt gyeppel és virágokkal, meg néhány szoborral. Ha nem zúgna-búgna ott egész nap az egész Budapesten áthaladó forgalom, akár pihenésre is alkalmas hely lehetne. Sajnos a Lánchíd épp ide hozza át a budai forgalmat, meg vissza. De hát valamit valamiért. Az látszik, hogy a reformerek mindig is nagyban játszottak: a hídhoz rögtön alagút is dukált, szerencsére akkoriban nem a szántóföldbe vájták az ilyesmit. Lapozzunk.

Szechenyi-3

Van itt mindenféle dolog, amiről az öreg Széchenyi eszünkbe juthat. Az említett Lánchíd, a mester szobra, meg az általa gründolt Magyar Tudományos Akadémia épülete is itt található. Meg még ez-az, például a világ egyik legjobbnak tartott szállodája, pararamm. 

Szechenyi-4tag

Ennyi legyen is elég az egyelőre totálisan használhatatlan térről! Nézzük, mi a fene történik a városban. Az utóbbi időben végtelen számú kéregető és hajléktalan jött ki a napra, és gyakorlatilag nem lehet úgy megtenni kétszáz métert, hogy az embertől ne akarjon valaki “segítséget” kérni. A dolog minden egyéb értelmezgetés mellett igen zavaró is, mivel egyre agresszívebb alakok jelennek meg, és még én is durva beszólásokat kapok, pedig kellően szociális munkás ábrázattal rendelkezem, és mindig jó kapcsolatom volt minden teremtett lény felé. Kivéve a barátaimat, mert ahogy az amerikai mondás tartja: akinek magyar a barátja, annak nincs szüksége ellenségre. És így tovább.

Szechenyi-5

Az első baromság, amibe belefutottam, az a hadseregnyi rendőr volt. Az egy dolog, hogy mára tüntetést szerveztek a fegyveresek, a tűzoltók meg a polgárőr-aspiránsok, de némileg túlzásnak tűnt ez a rendőrlétszám. Minden sarkon áll egy zsaru, csapatszállító kisbuszok szanaszét, kamerás kocsi meg ami még kell ilyenkor. Legközelebb a Szabadság térre érve lepődtem meg, ugyanis…

Szechenyi-6

Úgy 50-100 ember koszorúzta csöndesen, ünnepi díszbe öltözve a szovjetek emlékművét. Az effektorgia miatt sajnos nem látszik a képen, hogy vörös szegfűvel álldogálnak a kedves résztvevők, de hát valamit valamiért! Folyamatosan érkeztek mindenféle diplomaták, például meglepő módon ez a koszorú is ott figyelt, amin azért már én is meglepődtem:

Szechenyi-7

Igen, a lengyel köztársaság nagykövete. 

Szechenyi-8_1

Hogy ők miféle katonák, azt nem tudom. Hát röviden ilyen volt ma a városban.

Szechenyi-9

Mindenkinek további szép napot!

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s