Nem tudjuk, mi lesz

Visegrad

Négy érdekes hírt hallottam a napokban. Vegyük sorra:

  • A Visegrádi Négyek közös harccsoportot alakítanak
  • Visszatér a hadkötelezettség (de sorkatonaság nem lesz)
  • Módosítják a schengeni egyezményt
  • Obama bejelentette, hogy Amerika új fejezetet nyit

A Visegrádi Négyek elsősorban a regionális együttműködés miatt fontos szervezet, nagy szerepe van abban, hogy a tagjai külpolitikailag erősek és tekintélyesek legyenek. Már amennyire Magyarország vagy Szlovákia tekintélyes lehet. A gazdasági szempontot is észrevehetjük: ha mi megígérjük, hogy nem támadjuk egymást hátba gazdaságilag, akkor ezzel a “blokkal” komolyan számolnia kell az esetleges üzleti partnereknek. (Mit kezdjen pl. Kínai Szlovákiával? De mit kezdjen Közép-Európával!) A dologról egyébként nagyon keveset tudok, pedig van tévé, rádió, újság és internet, na meg egy csomó humanoid, akik közül legalább egy elmondhatná, miről van szó. Éljen az információ kora!

A hadkötelezettség érdekes ügy. Állítólag semmi nem változik a gyakorlatban, csak most rögzítésre kerül, hogy amennyiben mozgolódik az ellenség (azaz rendkívüli állapot van), úgy sokan behívhatóvá válnak egy esetleges háborúhoz. Bár hamar megjelent a hír, hogy sorkatonaság nem lesz, azért igen komoly túlinformálással találkozott az, aki igyekezett követni a híreket. Végül mindenkit megnyugtattak, hogy semmi sem változik, sőt, minden ugyanígy volt eddig is. Azért azt is szabad gondolni, hogy ha háborúról beszélnek, az mindig erős jelzés. 

Az egész EU kapcsán érdekes hírek villantak fel, és ember legyen a talpán, aki követni bírja az eseményeket. Több országból jöttek a hírek vámellenőrzések visszaállításáról, a schengeni határok átalakításáról, a bevándorlók előli határlezárásokról. Mindennek a tetejébe az Euro állítólag belerezdült az IMF egyik vezetőjének állítólagos szexbotrányába. Belső feszültségek, külső függőség.

Ha egy amerikai elnök mond valamit, azt évtizedekkel később is idézni szokták, és nem alap nélkül. Gyönyörű mondat: “Obama szerint az amerikai diplomácia elmozdul az autokratra rendszerek támogatása felől a demokráciapárti mozgalmak támogatása felé, és egyértelművé tette, az izraeli-palesztin kérdésben azt a megoldást támogatja, ami két külön állam létrejöttét jelenti.” Értjük? Eddig így, most már úgy. És akkor a végére jön a palesztin állam megalakításának nemes feladata, amibe nem egy amerikai kalandornak tört már bele a bicskája.

Nem kell ahhoz összeesküvés-elmélet, hogy lássuk: átrendeződés jön. Obama kerek-perec kijelentette, hogy a status quo fenntarthatatlan, és ha visszaemlékszünk a gimis történelemkönyveinkre, akkor ilyesmit általában nem a hosszantartó békeidők előtt jelentettek be. Az izraeli-palesztin konfliktus bármit hozhat (lásd még: ne dobáld kővel a méhkast), és ettől kezdve csak ujjal mutogatás kérdése, hogy ki számít autokratának és ki demokratikusnak. Az Euro és az Európai Unió kérdés, hogy erős tud-e maradni egy erős Amerika árnyékában a maga belső problémáival. És hogy miért van szüksége V4 Battle Groupra Közép-Európánknak, az egy nagyon jó kérdés. Kinek akarunk ezzel erőt demonstrálni, kivel szemben akarunk függetlenek maradni? 

Egy biztos, lesznek még meglepetések. Ne legyenek illúzióink: a készülődés soha nem áll meg, jelenleg információs szinten zajlik. Olyannyira, hogy az USA bejelentette, a cyber-háborút mostantól azonos súllyal kezeli, mint a fegyverekkel vívott háborút. 

http://kitekinto.hu/europa/2011/05/14/a_visegradi_negyek_kozos_harccsoportot_alakitanak/
http://index.hu/belfold/2011/05/18/visszaterhet_a_hadkotelezettseg/
http://index.hu/belfold/2011/05/19/nem_lesz_kotelezo_a_sorkatonasag/
http://index.hu/kulfold/2011/05/19/schengeni_hatarellenorzeses/
http://index.hu/kulfold/2011/05/19/obama_amerika_uj_fejezetet_nyit/
http://index.hu/tech/2011/05/18/hekkerkedesre_bombazassal_felelhet_az_usa/

Egyébként a háborúkról is felesleges beszélni. 

-g-

 

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s