Mark Haddon: The curious incident of the dog in the night-time (könyv)

Kutya

Idehaza az Európa Könyvkiadó adta ki A kutya különös esete az éjszakában című regényt. Én a Vintage U. K. Random House kiadását olvastam el angolul, és rögtön az egyik legkedvesebb könyvem lett. 

A történet egy olyan kisfiúról szól, akit diagnosztikai szempontból leginkább autistának nevezhetnénk, ám a regény explicit módon csak a speciális nevelési igényt fogalmazza meg. Cristopher valóban speciális életet él, például utolja a barna és a sárga dolgokat, és fizikailag rosszul lesz, ha egy barnát beletesznek egy pirosba. Pillanatok alatt old meg matekfeladványokat, nem áll szóba idegenekkel, nem használ másokkal közös vécét, üvölteni kezd, ha megérintik vagy ha túl sok dolgot lát egyszerre. Egyébként nagyon kedves kis fickó, aki bár nem érti az arckifejezéseket, de nagyon konkrétan gondolkodik, és így is fejezi ki magát. A családja élete nem éppen könnyű így.

Christopher egyik tanára azt a tanácsot adja neki, hogy írjon egy könyvet. A projekthez kapóra jön számára, hogy a szomszéd kutyáját valaki keresztülszúrta egy vasvillával. Az autista kisfiú nyomozásba kezd, hogy megírhassa a krimit. Nem egyszerű feladat kihallgatni a tanúkat, ha az ember nem áll szóba idegenekkel. Ha az ember fetrengeni és kiabálni kezd, ha túl sok információ éri egyszerre. Ha az ember nem akar szóbaállni azokkal, akik szeretik. Miért is tenné?

Nekem legalább egy hónapig tartott elolvasni ezt a könyvet, de valószínűleg 3-4 nap alatt is kényelmesen végig lehet rágni, ha van ideje az olvasónak. A kutya különös esete az éjszakában egy nagyon könnyed, egyszerű és olvasmányos regény. És végtelenül megható. Nagyon vicces, nagyon kedves és nagyon megható. Nyárra ideális olvasmány. Mivel egy gyerek nyelvén van írva, az angolul kevésbé tudóknak is ajánlom a Random House-kiadást.

Meg kell említenem még a szerzőről, Mark Haddonról, hogy büszke, “keményvonalas” ateista. Félve kezdtem el olvasni a könyvét, nehogy ateizmus- és materializmus-propaganda legyen belőle. Legnagyobb meglepetésemre a racionális, szcientista, empirista ember alázattal megírt önironikus tükre ez a regény, egy igazi gyerekkönyv nagyobbaknak. Tényleg jó szívvel ajánlom, senki nem fogja megbánni, ha elolvassa.

Random House, Vintage. 2004
271 oldal
6,99 Font

-g-

Mark Haddon: The curious incident of the dog in the night-time (könyv)” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ó, ez tényleg nagyon jó! Amikor megjelent magyarul, akkor nagyon nagy szám volt és újraolvasva is ugyanakkorát üt. Viszont a Valami baj van (A spot of bother) elég gyenge, de újra kéne olvasni lehet azt is.

  2. Nahát, nem is tudtam, hogy ez egy ennyire ismert könyv. Egy utcai árustól vettük 300 forintért, igaz, kb. fél éve ajánlotta egyszer Szjmn, szóval ezek szerint ő figyeli itt a nyugati trendeket!

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s