Világválság

Balos2

– Gépnél van?

– Mindig gépnél vagyok.

– Nem is tájékoztatott, hogy állapota válságos.

Üdvözlöm! 

Állapotom épp csak olyan mértékben válságos, mint az öné. Tulajdonképpen ez nem is az én állapotom válsága. Helyesen mondják az újságírók, amikor bátorkodnak világválságról beszélni. A világ minden szintje válságba került. A válság más-más tüneteket produkál a társadalom, a pszichológia, a baromtenyésztés vagy a gazdaság szintjén. Egymás bajait a szakemberek észre nem vehetik. A közgazdász csak gazdasági válságot észlelheti ott, ahol marhavész pusztít, a főállatorvos pedig csak valamilyen különös éberség révén juthat el az analízis olyan fokára, ahol pszichés romlottságáról tudomást szerezhet. Itt és most egész emberre volna szükségünk, ám ilyet aligha találhatunk.

Mondja, észrevette már, hogy a városban járva legnagyobb számban szellemtelenségek vonzzák a tekintetét? Ha a túlinformáltság foka nem volna ilyen túlzott, azt is megkockáztatnám, hogy a legnagyobb számban szellemtelen információk vesznek körül bennünket. A Szellem tudatos elszegényítésének vagyunk tanúi. Felfedezte már, hogy korunk minden megnyilvánulása, különösen a jobboldalinak mondottak, szélsőségesen baloldaliak? 

Balos

Talán emlékszik még a korra, amikor nem voltunk mindnyájan amnéziásak. Nem is olyan régen még Zorbától tanultunk élni. Tudja, az archetípusok rendkívül fontosak. Ma legföljebb kétes egzisztenciákat mutatnak be a média eszközeivel a jelen időben végtelen hosszan fenntartva, otthonok tíz- vagy százezreire megsokszorozva, és ezeknek megtévesztésből adnak csak görög nevet. A megtévesztés foka amúgy is igen magas. A pszeudoesemények bekövetkeztére napjainkban az esély rendkívüli, a félreinformálás feleslegessé vált a túlinformálás miatt. Ne legyen kétsége, ha esőfelhőt lát: konspiráció ön ellen. Csakígy sejtheti, hogy összeesküvés a tiszta idő, vagy a félig felhős. Ön ellen van a savas eső és a gyárbezárás, vagy egy új óvoda megnyitása. Apropó: mikor hallott utoljára gyermekkórház felépüléséről?

Cselekedjen úgy, mintha. Elnézést, túl gyors vagyok. Szerencsére hibámat még időben észrevettem. Elkezdem újra. A gyakorlat fontosságáról szeretnék néhány szót szólni. Cselekedjen úgy, mintha már egészen felébredt volna. Meg kell ezt előlegeznie a maga számára, hogy amikor ott lesz és készen áll, a gyakorlatlanság és tapasztalatlanság ne állhassa útját semmiben. A minket körülvevő sötétség jelen állapotunkban áthatolhatatlan. 

Baráti üdvözlettel:

-g-

 

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s