Én meg az ének (lemezbemutató koncert)

Berczes

Bérczesi Robi jött, látott és győzött. Igaz, mindez körülbelül 2002-ben történt, aztán néhány év sikertörténete után a Hiperkarma eltűnt a rock and roll poklában. És most a dalnok visszatért. 

Emlexel01

Igaz, hogy a Biorobot és egyéb produkciók kapcsán időről időre találkozhattunk Bérczesivel, de azt mindenki pontosan tudta, hogy azért ez nem az a Robi, aki piros gitárjával extázisig ugráltatta az A38-on a közönséget. A Dob+Basszus első hangjaira megmozdult a Dunán a hajó, és mi voltunk a világ urai. Most úgy tűnik, hogy a közönség és a színpadon elégő zenész konspirációja megújulni látszik, hiszen tegnap este a Gödör Klubban mutatta be Robi új lemezét, Én meg az Ének: – emléxel? címmel. 

Emlexel02

Van valami veszettül agyzsibbasztó Bérczesi Róbert tevékenységében: hogy minden őrülete és kapkodásnak tűnő mozdulata mögött felfedezhető a tudatosság. Már évekkel korábban is valami olyasmiről beszélt, hogy a dal helyreállítására tesz kísérletet, és 1-2 perces szongokat fog írni és előadni. A Biorobot is részben ennek a kísérletnek a része. És akkor most kijött egy pesti dalokat tartalmazó koronggal, ami szinte felháborítóan meglepő és hát valljuk be, működőképes is. A hirtelen sokasodó interjúkból tudjuk, hogy ezen kívül számíthatunk Panírozott Barikák, Biorobot és Hiperkarma nagylemezre is. Az utóbbitól valószínűleg az összes hazai alternatívnak remegni kezd a térde. Akinek nem, az nem is élt a 2000-es években. 

A tegnap esti koncert elején a Panírozott Barikák lépett fel: Robi és három énekeslány adtak elő egy érdekes zenei egyveleget, magyar és külföldi dalokkal, népdalokkal és mindenféle gegekkel. Hogy ez jó volt-e vagy sem, arról azt mesélném el, hogy egyik barátunk az előadás közben csak annyit kérdezett: ez most jó?

Aztán egy kis szünet után a nagyszínpadon indult a show. És működött. Nem volt őrjöngés, nem volt pogó, és rajtunk kívül nem is láttam táncoló embereket. Szívesen megkérdeztem volna valakit, hogy ez most jó-e, de akkor épp ef Zámbó István orgonált, és az jó volt. És húztak a rövid dalok, és tartalmuk is volt, és a nagyon sovány Robi felnőtt zenészként állt a színpadon. 

Emlexel03

Egy biztos: nem ez volt életem koncertje, és nem ez lesz életem lemeze. Mert minden belépő mellé lemez járt ajándékba. Szóval mind a koncert, mind a lemez felejthető, félretehető. Az egész mégis nagyon meglepő és működőképes volt. Egy jól megcsinált örömvalamit kaptunk, valami felvillanást az alternatív rockzene identitáskeresésének sikeréből. Valami abszolút pozitív dolgot, aminek az élet hétköznapi szépségeihez és problémáihoz több köze volt, mint a pokoljáráshoz. És nem utolsó sorban annak is örültem, hogy a koncerttér és a Gödör csak olyan emberekkel volt tele, akik ezt a dolgot meg is akarták kapni. Csak így tovább.

-g-

Az első kép a Gödör Klub facebook oldaláról származik.

Én meg az ének (lemezbemutató koncert)” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Bármi van, Robit jó újra aktívnak látni. Remélem azért lesz itt még minden idők legjobb lemeze is, még ha nem is most.

  2. Engem kicsit megijeszt, hogy a következő Hiperkarma lemez még az elmúlt idők összefoglalása lesz, rock, drogok, szenvedés, stb. Abban bízom, hogy ugyanazzal a pozitív hozzáállással fogják megcsinálni, amivel ezt az Én meg az Ének dolgot is.

  3. Se a koncert, se a lemez nem felejthető. A lemez anyaga sokat merít, és mégsem fog keveset. Tetszik, hogy mutat újat (jelentkezzen, aki minden számot ismert- na ugye…), de nem akar világmegváltó lenni, egyszerűen lenni akar, és jól állnak Robinak ezek a számok. És ez a legjobb, ami történhet, hogy Robi újra VAN, és velünk együtt. Hogy a koncerten nevet, és tudja, hogy min. Jó ránézni, és reménnyel töltött el, amilyennek láttam. Őszintén szólva, csak az írás pozitív állításaival értek egyet (jó, a Barikáktól én sem vagyok oda, a lányokból mintha hiányozna a lelkesedés, lenyomják és annyi),de igenis ÖRÖM volt ez az este, főképp Robi miatt, de igen, a közönség miatt is, akik mintha "felnőttek" volna a leállás alatt…Gergo… ne aggódj az új lemez miatt, gondolj a Quimbyre, mikor Tibi visszajött, a Kilégzés lett belőle- eléggé ott van, nem??

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s