Mese a kétféle emberről

Vilagvege

Mondják, hogy kétféle ember van. Sokszor és sok helyzetben mondják ezt, és hát lássuk be, tényleg sok mindent értenek ez alatt. Túl sok a dimenzió, sok a lehetőség, a skála. Az embert sokféle képpen a falhoz lehet állítani. Kétféle ember van, és a tudományos kifejezések nélkül vesszük, mondd utánam: van az, aki a biztonságra törekszik, és van az, aki műlábbal is felmászik a Mount Everestre. Na, ez a kétféle ember, ez ugyanaz az egy. Ez te vagy. Vagy én, mindegy.

Az élet könnyű. A szülők kitaníttatnak, a sör megbízhatóan mindig ugyanolyan, az internet meg az áram a legszűkebb keresztmetszet függvényében folyik a falból. 

Az élet nehéz. Tanulni kell a téli fákat, ahogyan talpig zúzmarásak. Munkát kell keresni, de előbb maximálisan készen kell állni a feladatra. Vagy minimálisan. Mindeközben meg kell tanulni szeretni. Önmagamat, meg ezt a másikat, ezt az útitársamat. Azt mondod, hogy ez már megy? Na akkor te vagy az, aki még téved. Tanulni kell mindazt, ami kitárul. A helyzet úgy áll, hogy minden folyamatosan kitárul. 

Kétféle ember van. Az egyik be van szarva, és gyalogsági ásójával lövészárkot kapar magának a sárba. A másik meg a világ végéig is elmegy, nem csak elmenne, hanem elmegy. Vagy legalábbis az ismert világ végéig. Előbbi mindent lefényképez, hogy a valóságról maradandó képet alkosson, utóbbi teljesítményéről csak visszatérése után tudósítanak a tévében. És ha fél lába el is fagyott, könnyebben mászik majd az új géppel, amit helyette kap. Mert a hegy ott van, tehát mászni kell

Megmondom mi van. Az van, hogy ez a kétféle ember ez egy. Ez vagy te. Megkapaszkodsz és elengedsz. Eljutsz az addig ismert világ legvégéig, hogy aztán visszatérj. Nem lehet egyetlen mozdulatot kiemelni. A rendezettből a rendezetlenbe, és vissza. Be-ki. Be-ki. Vagy ki-be. Mindegy. Még csinálom, figyeld, hogy mozog, most.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s