Egy hosszabb műsort hoztam, amelyben az első modern magyar szakácskönyv szerzőjével beszélget a rádió munkatársa. Annyira jó gondolatok vannak benne, hogy hiba lett volna kihagyni. Az asztal nem bútor!
Lajos Mari és Hemző Károly képes szakácskönyve – 99 recepttel és 33 színes fotóval – valóságos forradalmat robbantott ki az 1980-as évek magyar konyhájában. Nevük hamar népszerű lett, igazi sztárok voltak, a szó legjobb értelmében, csak akkor ezt nem így hívták. A Corvina Kiadót egy hatalmas, sok képpel illusztrált szakácskönyv ötletével keresték fel, amely végül nem egyben, hanem fejezetekre bontva jelent meg. 1982-ben adták ki az első kettőt – az Előételeket és a Húsételeket – jelenleg pedig már a 26. kötet készül. Tanító szakácskönyvükből – amelyben részletesebbek a receptleírások, s amely több fázisfotót tartalmaz – eddig öt kötet segíti a konyhában kevésbé jártas háziasszonyokat. Lajos Marit a rádióhallgatók is jól ismerik, hiszen több mint egy évtizeden át szereplője volt a Délutáni randevú című műsornak. Az erdélyi és mediterrán konyha a kedvence, a család révén azonban palóc, zalai és vasi ízek is terítékre kerülnek, de más nemzetek gasztronómiája is érdekli – utazásai során első dolga, hogy elmenjen a helyi piacra. Az Arcvonásokban Lajos Marival Kövesdy Zsuzsa beszélgetett.
(A Rádió honlapjáról.)
-g-