Most múlik pontosan

Kisstibi

Az utóbbi egy-két évben a különböző tehetségkutató műsorok révén egyre népszerűbbé váló Quimby-szám kapcsán olyan vélemények találhatóak a YouTube-on és egyéb hazai blogokon, amik elgondolkoztattak: tisztában vannak vajon az emberek azzal, hogy ez a dal milyen körülmények között született? Egyáltalán: miről szól a szám?

Azt gondolom, hogy a médiából tájékozódó magyar ember Janicsák Vecától hallotta először és utoljára, a Csík zenekar Majoros Mariannáját átkapcsolta, Kiss Tibit pedig elintézte annyival, hogy né’má’ anyjuk, a Veca milyen híres, már őtet dó’ozzák fel, váltsál csak a sporiegyre! 

Tulajdonképpen nem szégyen első hallás után azt gondolni, hogy a szerző csalódottságában ragadt tollat, s egy szerelmes élményt próbál elénk tárni. Kicsit továbbolvasva azonban mindenki számára kiderülhet, hogy nem erről van szó, legalábbis nem a szerelem szó hagyományos értelmében.

Nem szeretnék pontos részletekbe bonyolódni, ugyanis nem mentem komolyan utána a témának, de elég az hozzá, hogy Kiss Tibor, a Quimby frontembere a 21. század folyamatos, túlzott terhelése mellett egyre kevésbé érezte magát rendben, kezdett kicsúszni a lába alól a talaj, kórházba került, gyógyszerfüggő lett. Sehol nem találtam erre vonatkozó adatokat, de úgy hallottam, hogy szuicid hajlamúvá vált, s a heroinra is rászokott. Ez utóbbit félve írom le, kérlek kezeljétek nagyon feltételesen. Vagy így, vagy úgy, de Tibor 2003 közepe táján nem bírta tovább a rá nehezedő nyomást, s az egymásnak gyökeresen ellentmondó segíteni akarókat, ezért minden mindegy alapon Lipótmezőre ment, ahol azonnal benntartották, s egy pár fős közösség részeként megkezdte a rehabilitációs munkát. 

2004 közepén kijöhetett épp annyira gyógyultan, amennyire meg lehet gyógyulni egy ilyen függőségből cca. 1 év alatt. Újra elkezdett koncertezni az együttesével, de már sokkal tudatosabban, nem vállalt 3-4 fellépésnél többet egy hónapra, s próbált nem függeni az együttestől sem.

És amitől függök, azt nem élvezhetem. Igazából nem is hiszem azt, hogy annyira analizálni kéne ezeket a gócokat, mert paralysis analysis, az analízis bénává tesz, de egy olyan helyre tettük a zenélést mindannyian, ahogy jól esik csinálni. Nem hobbi, mert annál komolyabban vesszük, de nem lesz heti három-négy koncert, hanem havi három-négy.

  

Bővebben

2005-ben jelent meg a Quimby Kilégzés nevű albuma, amelyen a Most múlik pontosan is helyet kapott. A dal valóban búcsúzás, de nem egy lánytól, sokkal inkább valami mástól; a fentieket figyelembe véve talán nem nehéz kitalálni, hogy mitől.

– isti –

Most múlik pontosan” bejegyzéshez ozzászólás

  1. nem akarok ünneprontó lenni, de talán egy picit túldimenzionálod a címadó kérdés mögött rejtező válaszokat. bizonyosan szereted a giccset.attól hogy valakinek van egy története, még dalolhat alap dolgokról, hogy is mondjam: szükségletekről. hogy a választ rövidre fogjam: a dal a szarásról szól.hogy Kunderát idézzem: "a lét határozott igenlésének esztétikai eszményképe az olyan világ, mely tagadja a szart, és mindenki úgy tesz benne, mintha a szar nem létezne. Ezt az esztétikai eszményképet giccsnek nevezzük."érdemes kipróbálni hogy a zene alatt végig a széklet ürítésre gondolsz.

  2. <html><body bgcolor="#FFFFFF"><div>"ez tenyleg szerelem" reszt hogy magyaraznad? Szeret szarni? Bohoc vagy :)<br><br></div></body></html>

  3. Szar nélkül (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt) a szexuális szerelem nem volna olyan, amilyennek ismerjük: nem kísérné szívdobogás és érzékeink elvakulása.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s