A trekk neve Paks

P1410007

Hogy hangzik az ideális életkezdési recept? Néhány év külföldi tanulás, önkénteskedés egy egzotikus országban, majd igyekezz elhelyezkedni Budapesten. Vagy valami ilyesmi. Akik rendszeresen olvassák a Grundot, azoknak talán már egyértelmű, hogy én egy hagyományosabb utat választottam. 

P1410021

Néhány hónappal ezelőtt olvastam el Fekete István nagyszerű könyvét, a Zselléreket. Fekete Istvánról általában a Kele, a Vuk meg a Tüskevár juthat eszünkbe, pedig a Zsellérek annyira érdekes könyve, hogy utólag is gyakran nyitogatom, és ámulok-bámulok a mondatain. Ezt figyeld, például azt mondja: mindenki odaér, ahová elindul. Micsoda bölcsesség van ebben a tömör mondatocskában. A Zsellérek egyébként nem fecskék, hanem konkrétan pestre egyetemre kerülő parasztgyerekek. Akik aztán. De hát olvasd el, megéri.

P1400922

Paksról mindenkinek (mondom mindenkinek) az jut eszébe, hogy E-RŐ-MŰ! Pedig hát az erőmű az egy kicsit odébb van, meg aztán annyi minden van itt az atomerőműn kívül is, hogy ihajcsuhaj. Igaz, hogy a városnak főleg az atom miatt megy a szekere, na de. Korán reggel a kelő nappal én is kilépek az utcára, nyaralás-nosztalgiából zacskós kakaóért caplatok a közeli boltba. A kapun kilépve ugyanaz az összetéveszthetetlen illat, mint a tengeré. Tudom, ha legyalogolom azt az öt-hat perces távot a partig, akkor ott fodrozza a szél a mi Dunánkat. De vannak benne templomok, könyvtár, múzeumok, képtár, művház, evezősök, kosarasok, kocsmák, kávézók, és így tovább, egy csomó-csomó felfedezésre váró érdekesség. Hol egy pincesorba botlunk, hol friss tojást árulnak háztól, hol egy tényleg tengerpartra megszólalásig hasonlító öblöcskét találunk, ringatózó ladikokkal. Rendben van.

P1400926

Hát így állunk.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s