Bezár a Zöld Pardon

Kozonseges

Helyek nyílnak, helyek zárnak, sőt, némelyik vándorol is. 

Kispi001

Emlékszem, mennyire nagy volt a csend, amikor annak idején bezárták az Almássy Téri Szabadidőközpontot. Voltam én ott egy pár koncerten, mégsem emlékszem olyanra, hogy zenészek okoskodtak volna az akolmelegben, miközben “fiatalok”, sőt, “többezer fiatal” bulizott volta tüntetőleg a hely fennmaradásáért. A hely nem maradt fenn, ugyanis “az idős lakók gyakran panaszkodtak a zajra”. 

Kispi008

A ZP egy tök jó hely volt. Én ugyan leszoktam az odajárásról, meguntam a zenekarokat és a sörözgetést, de sokáig élveztem. A legtöbben talán nem is tudtak róla, hogy a Szeparé nevezetű, lényegesen igényesebb VIP-szektor miatt érte meg igazán a Zöldbe járni, ahova csak a kiváltságosok kaptak belépőkártyát. Meg üvegpoharat, meg kevesebb zajt és port. 

Durvan_kozonseges

Hirtelen lett nálunk is civil ellenállás vagy micsoda, dögöljön meg az Orbán lova, vagy mi. Meg hogy politikai döntés a bezárás. Akkor még írja oda a végére Margitka, hogy legyen minden ingyér’, oké?

Urhajo

Nekem nem fog hiányozni a ZP. Pedig lehetett volna Budapest, sőt, Magyarország mintaszórakozóhelye. Tökéletes estéim voltak ott. És most bezár, ahogy sok minden bezárt már, sok minden költözött már. Nem kell ezen annyira felháborodni. Az ügy mintapéldája lehet a magyar megoldásoknak: mindenkit bezavarunk a zavarosba, és ha már nincsenek tiszta kezek, bárkinek oszthatunk körmöst. 

Jó éjszakát gyerekek.

-g-

Bezár a Zöld Pardon” bejegyzéshez ozzászólás

  1. ki ez az ember a polivoks szintivel? amúgy meg ami meglop mindannyiunkat, az zárjon be. a zp-ről, amit 2000-ben hallottam, az jó volt, amit utána az nem. meg amit láttam, az azóta sem. :) nem beszélve arról ugye, hogy mit "vettek kölcsön" és hogyan, az áldásos "kulturális tevékenység"-ért cserébe.

  2. <html><body bgcolor="#FFFFFF"><div>Az emerek szarert-hugyert (mar elnezest) tudtak jo koncertekre elmenni. Rengeteg ember befert, jol ereztek magukat. Ehelyett egy maganyos zaszlo lesz ott, egy park, forgalmas utakkal szegelyezve. Az elmult evben lehettem a ZP-ben vagy 10x, engem nem er nagy veszteseg, de sajnalom a dontest.<br><br></div></body></html>

  3. Egészen idén júniusig egyszer sem voltam a ZP-ben. Ennek egyetlen egyszerű oka van: az általam (egy ideig) látogatott szórakozóhelyek teljesen másfajta zenére és közösségre épültek, mint amit a ZP nyújtott az évek során. Néhány éve volt Krush, arra majdnem elmentem, de valami közbejött, s utána már nem is nagyon jártam sehova az éjszakába, mert mindenütt felhígult a közönség, átalakultak az íratlan szabályok, és teljesen lecserélődtek a hallgatók, amire én már nem voltam kíváncsi. Ám mivel most (hozzáteszem, hogy a normál korosztályhoz képest relatíve idősen) belekóstolhattam az egyetemista életbe, ehhez hozzá tartozik a ZP, ezt már régóta tudom, s próbát is tettem vele – nem éreztem rosszul magam, csak furcsa volt.A ZP az én szememben a magyar könnyűzene fellegvára, s a modell működőképesnek bizonyult. Egyetlen olyan helyről sem tudok Pesten, ahogy ennyire megbízhatóan jelennek meg a "minőségi" zenekarok gyakorlatilag fillérekért. Az mindenkinek a maga dolga, hogy mit szeret vagy kedvel a magyar zenei életben (nálam elég rövid a lista). Érdekes módon a Rioért soha nem tüntetett és tiltakozott senki, legalábbis amennyire én emlékszem a történtekre. Tapasztalatom szerint a Rio inkább az a hely volt, ahova a buták jártak. Ezzel persze lehet vitatkozni, mert soha nem voltam ott, csak hallomásból ismerem a helyet. Felszínes kapcsolatokkal és értékrenddel rendelkezők helye volt – legalábbis a Bank után/között. A Rio kezdetektől fogva így pozicionálta magát, épített erre a közönségre – már amennyire figyelemmel követtem a line-upjait. A környék már évek óta hozzátartozik a budapesti élethez, ott a Kármán koli, az A38, és még ki tudja, hogy mi, s emellett a környék relatíve lakatlan. S amellett, hogy a belváros forgatagán kívül esik, mégis egy állandó csomóponttá vált az évek során. A zenekaroknak tökéletes kiindulópontja volt (mivel a rocktogon és az egyéb undorító mocskos helyek ezt a hullámot kevés sikerrel tudták csak meglovagolni), s jó volt a hallgatóknak is.Persze értem én, hogy kemény lehet mondjuk a Móricz felé vezető úton élni és lakni, de könyörgöm, arról nem a ZP tehet, hogy a fiatalok többsége neveletlen, felelőtlenül viselkedik, s nem tud meghúzni egy határt a józanság és annak ellentéte között. Szerintem ezen a szinten a ZP mindent megtett annak érdekében, hogy a fiatalság normális körülmények között, "biztonságban" szórakozhasson, s mindenki jól járjon. Magyarország olyan hely, ami mindig a ló egyik oldaláról a másikra esik. Nem voltam ott a demonstráción, mert annyira nem szimpatizáltam vele, de az kétségtelen, hogy sokkal hasznosabb volt ez az egész projekt, mint amennyit ártott, ezért sajnálom a ZP-t és annak aktív közönségét.(sry, ha egy kicsit összeszedetlennek tűntem, de 38 fokos lázzal nem vagyok most többre képes)

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s