Kézművesek

Kezmuves

Néhány napja kitaláltam, hogy csinálok egy helyiérték címkét azoknak a posztoknak, amelyikek valamilyen módon a meglátogatott helyek, illetve a lakóhelyem sajátosságait mutatják be. Azt nagyjából látom a facebookon, ki az a (jelenlegi állás szerinti) 130 ember, aki rendszeresen olvassa ezt a blogot, de a maradék két-háromszázról (na meg az rss-ből olvasókról) szinte semmit se tudok. Biztatnék mindenkit arra, hogy fedezze fel ebben a blogban a lehetőséget. Én tényleg bármit bemutatok, ami igaz, szép és jó. 

Kezmuves-2

Ez van, meg akarom ismerni a helyi dolgokat. Így aztán vagyunk néhányan, akik folyton összefutunk itt-ott Pakson: egy kamerás fickó, egy fotós, néhány kézműves, borászok, a klienseim és a szüleik. Úgy fest, valamilyen módon ők lesznek a tágabb közösségem. És akkor még nem ismerkedtem meg a helyi evezősökkel, és lovagolni is csak egyszer voltam, pedig ott teremnek csak igazán a jó és nyitott emberek. 

Kezmuves-3

És akkor itt vannak ezek kézművesek, akik hol többen, hol kevesebben összegyűlnek, hogy árulják a termékeiket, és beszélgessenek az érdeklődőkkel. Meglepően kevesen mutatkoznak be ilyenkor az áruikkal, és négy-öt falu távolságból érkeznek. 

Kezmuves-4

Jó velük találkozni – most belökhetném a metafizikai okoskodást a földszerű emberekről, az anyaggal való foglalatoskodásról és a növényi lét megtapasztalásáról. És hát be is lököm. Egyrészt egyre inkább azt az elvet vallom, hogy ne csak a pesti vákuumcsomagolt holmit hordjuk le eladni a vidéknek, hogy ezzel kizárólag a főváros relációjában létezzen az úgynevezett periféria. Hanem hát kezdjük el művelni a földet, jó maggal, s nézzük meg, mi dugja ki a fejét. Beszéljünk a helyiekkel, és akkor is ültessünk egy tuját a ház és a kapu közé félútra, ha nem pontosan értjük, milyen szimbolikus növényünk ez. Mindeközben érdemes forgatni a közgazdaságtannal foglalkozó könyveket meg a Bibliát, ezekből baj nem lehet. 

Kezmuves-5

Mostanában elég kevés időm van arra, hogy bármit hosszabban végiggondoljak, lefoglal az Új Élet, és hát egyre inkább le is fog foglalni, hisz az élet valamilyen módon mindig új, ettől élet. A jelenlegi narratíva szerint az a gazdag, akinek pénze van, és bármikor megvehet bármit. Én meg egy meseszép tájon kocsikázok munkaidőben, jófej embereken segítek egész nap és a szabadidőmben remek emberekkel csinálok remek dolgokat. 

Kezmuves-6

Nem tudom, ez olvasói szemmel mennyire látszik, de én már érzem: mostanra érett be a Grund. Igaz, nem lett belőle az, aminek indult. Szerintem valami sokkal jobb lett, valaminek az ígérete, amit egyelőre csak ilyen formában tudok megfogalmazni. 

Kezmuves-7

Most még búcsúzóul megnéztem a frissen megismert fazekas ember honlapját a neten, most pedig el kell mennem virágföldet venni a Teszkóba, mert szombat este már csak az van nyitva.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s