Móricz Zsigmond: Erdély (könyv)

Dscf0950

Bizonyára mindannyiótok előtt ismert az a bizonyos “aha-érzés”: a megfelelő pillanatban felfedezett műalkotásban felismerjük mindenkori önmagunkat, mindenkori emberségünket. Ezt keltette fel bennem Móricz vaskos történelmi trilógiája.

A könyv Báthori Gábor és Bethlen Gábor fejedelemségét idézi fel, Erdély aranykorát.

A három részből az első Báthorival foglalkozik. Lángoló egyéniség, ötleteit azonnal végre is hajtja. Olyasféle férfi, akire azt mondanánk: nagy kanállal eszi az életet. számára minden magánügy. Lángra lobbantja környezetét is, magával sodorva mindent és mindenkit, hogy végül magát felperzselje.

A második és harmadik részben Bethlennel ismerkedhetünk meg. Alapos, precíz munkája virágzásba hozza Erdélyt. Ez az alak szinte mítikus tökéletességgel, istenszerűen tervez és végez. Bukása a magánélete: gyermekeinek elvesztése után felesége, Károlyi Zsuzsanna megkeseredik, képtelen vele együtt az ország élén állni. Kiutat reménytelenségéből Báthori Gábor húga, Anna jelenthetne, az azonban hasonló bátyjához. Ösztönei vezérlik, így az igazi nagyságbvan Bethlen társa nem lehet. Így a nagy fejedelem magára marad, terhét nincs kivel megossza.

A regényt igazán szerethetővé karaktereinek embersége teszi. Mindenki a saját keresztjével küzd. Báthori személyisége gyújt és rombol. Bethlen alkot, de környezete nem nőhet fel hozzá. Két véglet testesül meg bennük.

A regény nyelvezete külön élvezetet jelent, noha az olvasást nehezíti. Veretes, régies szavak és hnaglejtések egy füstös kúria hangulatát hozzák magukkal. Minden szóval a romantikus Erdély elevenedik meg az olvasóban.

A szép kiállítású, könyvjelző szalaggal ellátott kötetet öröm kézbevenni. Sajnos akad pár szerkesztési hiba, ez azonban az élvezeti értéken keveset ront.

Ajánlom figyelmetekbe.

Osiris kiadó, 2002.

1101 oldal

4980 Ft

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s