Au pair – PRO

HerengrachtIk_ben_de_ridderZandvoort

Ma megjelent az Index Velvet-részlegén egy cikk, hogy miért is ne menjünk au pairnek külföldre. A cikk egy elég személyes élménybeszámoló, de szerintem köré kellene írni villogó betűkkel, hogy ez egy vélemény és nem egy objektív körkép általános tanulsággal. Az Index cikket veszem a kontrának, én megírom a pro-t.

Én egy évig voltam au pair és majdnem csak pozitív élményekkel jöttem ki a dologból. Ezt most így az elejére.

Az a legjobb, ha már az elején tisztázza az ember, miért megy au pairnek. Ha pénzt akar keresni, akkor ez a munka nem neki való. Az au pair ugyanis lakást és teljes ellátást kap, ideális esetben fizetik a repülőjegyét, biztosítva van és a pénz amit kap, tiszta zsebpénz. Múzeumra, kirándulásra, piára. Érdemes körbekérdezni, hogy az adott országban mennyi ez a zsebpénz. Helyben is lehet kérdezősködni, ha több pénzt kérsz, egyszerűen beszéld meg.

A legjobb és legracionálisabb cél a nyelvtanulás. Ha kell a diplomához a nyelvvizsga, nincs időd felkészülni, viszont van egy szabad fél- vagy egy éved, simán belefér. Mert mint fent említettem, nem kerül sokba. Annyiba biztosan nem, mint egy nyelvtanfolyam. Én ezért lettem au pair. Az egyetemen mondták, hogy nem beszélek elég helyesen, keressek valami au pair állást. Teljesen véletlenül éppen az ismerősök ismerősei kerestek au pairt, igaz, hogy Hollandiába és nem Németországba, de ez így pont jó volt. Ebből lett a német nyelvű, holland témájú nyelvész diploma.

Körbe kell kérdezni az ismerősöket, tudnak-e valakit, aki au pairt keres. Mindenkinek van legalább 20 külföldi barátja a facebookon, meg kell kérdezni. Ha mégsem, akkor a neten kell ügynökségeket keresni. Nem szabad netes hirdetésre, mindenféle ismeretlenekhez, ügynökséges háttér nélkül jelentkezni, az biztos. Minden au pairnek készülő hall rémtörténeteket, ez az indexes au pair pont ilyen. Meg azért nagyon kell vigyázni, nehogy eladják a vesédet.

Az ügynökségekről annyit, hogy nagyon sok van. Megint, az ismerősöket kell végigkérdezni, hogy ki kit ismer. Ha ez sem jön be, a bemutatkozó szövegben kell keresni. Ha az ügynökség vezetője/alapítója maga is au pair volt, már jó jel. Az is pozitív, ha egy bizonyos országra specializálódnak. Hollandiába jelentkezőknek például tudok is egyet.
Ha ügynökségen keresztül mész, van közvetítői díj (kb 100 euro), ezért különböző dolgokat kaphatsz, de egyet biztos: egy kontaktot, aki ha baj van, keres neked másik helyet, véső esteben pénzt küld/elmegy érted. 

Az ügynökség tárgyal is helyetted, kiválaszt neked egy családot és elmondja a jogaidat. Ha te magad tárgyalsz (mondom, ismerős családdal), akkor a következőkre kell figyelni: legyen bizosításod, legyen megbeszélt munkarended (éjjeli és hétvégi vigyázás extra pénz), fix szabadidőd, az elvégzendő házimunka mennyisége legyen világos, milyen extrákat kaphatsz (nyelvóra, nyelvtanfolyam).

Sok családnál van takarítónő is, ezt lehet tisztázni, hogy ki mennyit végez el a házimunkából. Én például főztem is, hétvégén extra óradíjért vigyáztam a gyerekekre és ha elfogyott a pénzem, kaptam előleget a következő hónapról. 

Ha okosan csinálod, nagyon jó éved lesz. Az au pair nem magányos, ahol egy van, ott több is van, lehet együtt menni moziba. A facebookon most már város szerint is lehet keresni, egyszerűen pofátlannak kell lenni és a szimpatikus magyarokat elhívni egy sörre, kirándulni.

És persze a legfontosabb: bírni kell a gyerekeket. Kezdőknek a 3-10 éves korosztály a legjobb, könnyebben kezelhetők, mint a kamaszok és a babák. 
Au paireket általában 26-27 éves korig keresnek, fiúkat és lányokat. Nem vicc, kisfiúk mellé nagyon jók a fiú au pairek.

Tehát még egyszer: sose teljesen egyedül, mindent tisztázva. Ha bármi van, egyszerűen meg kell beszélni. És nem árt, ha van egy visszafelé szóló repülőjegyed. Just in case. 

Minden 20 évesnek nagyon ajánlom. Önállóság szervusz.

A képek magukért beszélnek.

Au pair – PRO” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Édesanyám kolléganője átpályázott a vállalatukon belül a telefonos operátor munkakörből pénzügyi területre. Felvették, keresett +30eFt bruttót, majd rájött, hogy ez sem fogja megoldani a gondjait.Elment dolgozni egy angol családhoz au pairnek, ahol félve megkérdezték tőle, hogy ugye nem baj, ha az év bizonyos időszakait a francia Riviérán töltik. Külön lakrésze van mindkét helyen, autót használhat, más dolga sincs, csak a gyerekkel játszani, ha nincsenek otthon a szülők. A fotók alapján a gyerekek szeretik, és ez kölcsönös.Az álma az volt, hogy egyszer legyen egy choppere. Az álom teljesült.—————Középiskolai cimborám is volt kint Angliában 10 hétig már főiskolai nyári szünetben, és bár nem volt egy gyerekeket megszeretgető típus, de jól érezte magát, mert játszópajtásnak tekintették a gyerekek, és élvezte a legózást :-p————–Mondjuk olyat is hallottam, hogy valakit tényleg agyondolgoztattak, és a fürdőszobában megtalálta a gyerekek őrizgetett, leszáradt/levágott köldökzsinór csonkját, mert az indiai családnak nem a tisztaság volt a fő erénye. :-p

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s