Ahol megállnak a teherhajók

00_grundatkiv_hajo

Alacsony a Duna vízszintje. Nagyon alacsony. Ez egyrészt tök jól néz ki, másrészt meg rámutat a vízi szállítmányozás hátulütőire. Például.

00_grundaktiv_paks

A Duna vízszintje ingadozó: előfordulnak rajta áradások, árvizek és komoly apadások is. Az árvízről szoktam írni, hát most végre a saját szememmel látom az apadást is. Baromi régen esett utoljára eső, és egyébként is elég furcsa az időjárás. Az újabban szmognak nevezett ködben fehérek lettek a fák, mintha hó lepné be őket. 

00_grundatkiv_gerjen

Kezdenünk kell-e valamit a jelenséggel? Akik vízen szállítanak, azok ilyenkor leparkolják az usztályt, ezeket a lomha és békés vízfelszíni bálnákat, és egy kicsit drágább lesz majd valami a boltok polcain. Egyébként meg változások, átmenetek, epizódok, egyszóval időjárás mindig is volt. Tavak száradtak ki, hegyek zuhantak a mélybe, robbantak fel vagy kerültek elő a semmiből. Ennek néha az volt a következménye, hogy komplett civilizációk makkantak meg egy pillanat alatt. Érdekes dolog a civilizáció: körülbelül addig működik, amíg a környezet optimálisan működik. Amint a környezet eltér az úgynevezett normálistól, a civilizáció csődöt mond. Mi pedig itt élünk a Duna partján, nézzük az egyre apadó vízszintet, és tudjuk: egy darabig még lesz ivóvizünk. 

00_grundatkiv_csonak

Egy darabig érdemes lesz még csónakból kuttyogatni, hisz lesz még harcsa a folyamban. Egy darabig még érdemes lesz kagylót keresgélni a parti homokban, és talán egyszer a kecsege, viza is felúszik majd párzani. Egy darabig még érdemes lesz megszűrni a szennyvizet, és strandolunk még az arany homokot lebegtető, nagy sodrású vízben. Most alacsony a víz, talán holnap is az lesz. Talán holnapután eső esik Ausztria erdejeiben, és újra a mélybe merülnek majd a ma csupaszon megmutatkozó kőgátak.

-g-

Ahol megállnak a teherhajók” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Geológusok szerint nagyon szokatlan, hogy a Föld klímája, kb 10000 éve közel állandó. :D

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s