Pécs az Pécs

Grundaktiv_pecs

Nekem sosem volt szimpatikus a pécsi emberek hurrá-lokálpatriotizmusa. Na de nyilván épp azért nem, mert én nem vagyok pécsi. 

Grundaktiv_pecs-3

Pécs olyan, mint minden magyar város: megállt benne az idő. Van külvárosa, van gyárvárosi része, vannak benne lakótelepek, kertváros (ami szintén lakótelep), uránváros, és így tovább. A főterén áll egy templom, amit dzsáminak hívnak, és van néhány híres kocsmája, amelyek leginkább a helyiek körében híresek. Ha esik az eső, az ember ugyanúgy megázik benne, mint bárhol máshol. Ha süt a nap, itt is forró a beton. A belváros itt se sokkal több négy-öt mellékutcánál. Aztán persze hamar kiderül, hogy a legjobb borozóhelyek a középkori városfalon átmászva érhetőek el, a legjobb panoráma vetekszik a budapestivel és hát ami az egyik legfontosabb: Pécsen emberek élnek. 

Számomra Pécsből egyetlen egy dolog hiányzik: a tenger. Akárhányszor ott járok, mindig arra gondolok, hogy ezzel a várossal csúnyán kibabráltak. Ahelyett, hogy szőlőlugasok árnyékában, darazsaktól körülzsongva kortyolgatnánk itt a murcit, plázába járunk és – január 1-ig – füstös kicskocsmákba. Pécs alatt bizony királykéken hullámzó, ihatatlan sós víznek kéne elterülnie. Mert Pécsnek – és ezt nem nehéz belátni – több köze van az Adriához vagy az Égei-tengerhez, mint mondjuk Kecskeméthez. Ahelyett, hogy a piacon halzsíros kötényű emberekkel azon vitatkoznánk, hogy scampi vagy scampolo, mi inkább józsefattilai helyszíneken, grefitik között lépdelünk a vasúti sínen. Ez pedig nem igazság. Ettől persze Pécs még Pécs marad.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s