Az Önkéntességem Éve

Zzzzzz00_grundaktiv_vereb

Lassan elérkezünk az év végéhez, ami mindig a számvetés ideje is. 2011 egyik legfontosabb tapasztalata az volt, hogy lehet, kell és érdemes is valamilyen önkéntes munkát végezni. A kell persze – a Grundon megszokott módon – belső kell, az én kellem, és nem általánosan érvényes felszólítás.

Gyakran mondják, hogy a diploma semmit sem ér. Aztán persze kiegészítik azzal, hogy önmagában, meg hogy tapasztalat nélkül, és így tovább. Amikor a kezembe kaptam a diplomámat, egy pillanatra sem gondoltam úgy, hogy az enyém a világ. Azt hiszem, nagyjából helyesen lőttem be a helyzetem, amikor munkakeresésbe fogtam. Korábban is csináltam már ezt-azt, sorolni is hosszú lenne, mi mindenben próbáltam ki magam. Azt gondolom, és ezt gondolják általában a pszichológusok, hogy helyesen teszi egy fiatal, ha felnőttkoráig sok-sok szerepben, munkában kipróbálja magát. Nem panaszkodhatom, jutott tapasztalat bőven. 

A munkakeresés szar dolog. Tulajdonképpen az is egy komoly, fárasztó és fontos munka, ám ezért senki nem ad bért vagy fizetést. Egy munka, ami csak viszi a pénzt. Bélyeg, boríték, erkölcsi bizonyítvány, ilyen papír, olyan papír. Állásinterjúkra utazgatás, telefonálgatás, addigisvalahollakás. Ás, és. 

Én pedig dolgoztam, magamért. Ezzel egyidőben pedig éltem a felajánlott lehetőséggel: bebattyogtam egy ismerősöm, most már inkább barátom alapítványához, és segítőként kezdtem el működni az általuk vezetett csoportterápiákon. Nem sok az az idő, amit ott töltöttem, hisz rekordsebességgel helyezkedtem el a szakmámban, egy igen jó munkahelyen. A rendszeres olvasók tudják, hogy ezzel végre dobbantottam Budapestről, és azóta vidéken élek. Két hónap, ennyi időn keresztül tanultam odaadni magam azoknak, akiknek eszközre volt szükségük ahhoz, hogy jobban legyenek. Visszagondolva nagyon keveset tettem, és talán az is túlzás, ha segítőnek nevezem magam. A munka szó is túlzás. Önként tettem, magamért. Ennek egy része az önös érdek, azaz hogy egy sorral hosszabb és érdekesebb legyen az önéletrajzom. Bejött. Egy másik része az, hogy én is jobban legyek, és az új élet új szelei kevésbé tépázzák meg életem vitorláit. De szép. Merthogy minden változás stresszel jár, még a jó változások is. Azok közé tartozom, akik szerint nincs abban semmi rossz, ha az önkéntességbe némi érdek is kerül. Sőt. A tett a lényeg. Csinálni, ott lenni. Nekem legalábbis.

Egyre inkább elvárás, hogy a friss munkaerő tapasztalt legyen, a pályakezdő már jól ismerje a pályát, mire elkezdődik a verseny. A munkáltatók nagy része valószínűleg nem toleráns a pályakezdőkkel, jobban megéri néhány év szakmai tapasztalattal rendelkező embert alkalmazni, akit elég az alapvető céges poliszire betanítani, és a munka oroszlánrészét önként is el tudja végezni. 

Kis késéssel felismerik ezt az egyetemek is. Az utánam következő évfolyam tanrendjébe már beillesztették a szakmai gyakorlatot. Nyernek is, veszítenek is. Nyernek, hisz az egyetem segít nekik tapasztalatot szerezni, veszítenek, mert kisebb eséllyel fogják megismerni az önkéntesség ízét. Önkéntesnek lenni. Ez darabokra szakítja annak a személytelen az-világnak a kereteit, amelybe kissé mintha belemerevedtünk volna így mindannyian. Arról a világról beszélek, ahol emberek halálhíre, katasztrófák, születések és háborúk kizárólag tőzsdemozgásokban értelmezhetőek. Ahol mindenki azt üvölti, hogy légy boldog, légy vidám, légy oké, és sokan halálig hajszolják a boldogság keresését. Egészen odaadni magam a másik embernek, egy idegennek, hogy éljen velem, a lehetőségeimmel, támaszkodjon a személyiségemre, hogy végre fel is tudjon állni. Önkéntesnek lenni, hát ez teljesen értelmetlen. Tenni a jót ott, ahol éppen vagyok. Önkéntesnek lenni botrány, önkéntesnek lenni lázadás, önkéntesnek lenni tett. Aki önkéntes, az valójában már nem önkéntes. Annak már nincs neve. Ő már átjutott.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s