Túl közel

Grundaktiv_paks_dunakanyar

Mindig valami ilyesmire vágytam. Hogy tegyem a jót, hogy csodák történjenek, hogy a szépben éljek. Ma reggel ragyogó napsütésre ébredtünk, a kék ég hívogatott kifelé. Felmentem a löszfalra, és onnan élveztem a Dunakanyar látványát. 

Grundaktiv_paks_dunakanyar_2

Sok oka van annak, hogy ez itt nem világszenzáció. Ne is legyen. A hegyen, a párás fűben járva sáros lett a bakancsom. Leültem, letérdeltem, és nem zavart, hogy esetleg koszos lesz a nadrágom. Valaha így éltünk. 

Ez nem Esztergom, nem Visegrád, nem Szentendre. Vak Bottyán vára régen elmerült a mindig másutt kanyargó Duna medrében, és ha számolatlanul bukkannak is elő egy-egy apálynál a múlt nyomai, kevés dolog csalogatja ide a kirándulókat. Itt, az egykori Római Birodalom legkeletibb magaslatain állva szinte semmi sincs, ami miatt érdemes volna autóba ülni. A tisztes vízimolnár ipar maradványaként továbbra is szorgalmasan főzik a halászlét, kérésre tésztával, ahogy a molnárné szolgálta fel a molnárlegények kötelezően előírt egytálételét. Csend van, így munkálkodnak itt svábok és magyarok. Feltűnés nélkül járunk-kelünk azon a földön, ahol elég egy ásónyom, és kézzel tapintható közelségbe kerül a lovastemetkezés, ahol egy szűk körben minden település neve ősmagyar nemzetségeket és elöljárókat idéz. Nincs itt semmi látnivaló, ahol egy kis szárazság után régi fahajó bukkan elő a folyó mellékágában, ahol a falvak templomának szegletkövei latin nyelven a rómaikról mesélnek. 

Grundaktiv_loszbaba

Tegnap az egyik szomszédos falu polgármesterével beszélgettünk. Utána meghívott a település mellett álló pincehegyre, a saját pincéjéhez, hogy megkóstoljuk a borait. Érdekes volt hallani tőle, hogy nem cél a tömegek idecsábítása. Egy kicsit magunknak csináljuk, valaha működött ez itt. 

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s