Rajta vagyunk a térképen

Grundaktiv_dunakanyar_l013geotag

Nagy a felelősségem, hisz tőlem fogjátok megtudni, milyen is a Dél Dunakanyarja. 

Grundaktiv_dunakanyar_l018

Paks a homokhatáron található. Lösz és homok váltja egymást, és a Duna kavicsszegélye, sódere néhány kilométerrel lejjebb a napsütésben fehéren szikrázó fövennyé változik. De nem csak geológiai határvonal húzódik itt: a Duna hasítja két részre az országot. A folyószabályozás előtti évezredek leletei arról mesélnek, hogy a múlt emberei komolyan vették ezt a határvonalat. A Római Birodalom legkeletibb vonala, a limes húzódott itt, és ma is láthatóak itt az egykori katonai tábor, Lussonium maradványai. 

Grundaktiv_dunakanyar_l007

Thomas Merton, a szemlélődő trappisták egyik legjelesebb képviselőjének könyvét olvasom. Azt mondja, hogy a szemlélődés szempontjából a legszerencsésebb vidékre költözni. Persze az olvasónak fogalma sincs arról, kik azok a szemlélődő szerzetesek. Nagyon keveset tudunk a világunkról. Mertonnak igaza van. Itt minden egy kicsit valódibb. Itt a dolog van maga. A dolog magától értelmeződik. 

Grundaktiv_dunakanyar_l001

Szerencsére hosszú nyarunk volt. Át- és átkompoztunk a homokpartra, hogy megfürödjünk Ister vizében. Gyakran kémlelem a tájat. A szigetek és mellékágak hívogatnak. Tavaszra kenut kell szereznem. Indiánban akarom nyomni. Munka után átevezni a szemközti szigetre, és ott tűz mellett tanácskozni. Akár csak magammal. Marci barátom megtanította, hogy a madár, aki felettem kiőt mondd, az ölyv. Fekete István is így nevezte el történeteiben ezt a nemes állatot. 

Grundaktiv_dunakanyar_l009

Télen egy kicsit nehezebb itt az élet. Így hát cukrászdába megyünk, és kávé vagy forrócsoki mellé sütit rendelünk. Ha kisüt a nap, járunk egyet a városban. Már kezdjük megszokni, hogy vasárnap ott a helyünk a templomban, de ismerős tekintetekkel még nem találkozunk. A fene se gondolta volna, hogy az újdonság ilyen sokáig tart. 

Grundaktiv_dunakanyar_l012

Sokféle vallás emberei megfordulnak itt. Magamban néha Kányádit mormolok, de a mai könyvtár épületét egykor építő zsidókat már nem találom. Pedig valamikor együtt érkeztek a többi néppel, akik gyökeret eresztettek itt. Ingyen kapták akkor a földet, aztán úgy tűnik, az Isten el is vette, amit adott.

Grundaktiv_dunakanyar_l003

A városi múzeum az egész ismert történelmet átfogó kiállítással mutatja be, hogy micsoda vidéke ez itt az emberiségnek, benne a magyarságnak. Bronzkoriak, avarok, kelták, rómaiak, rácok követték itt egymást, és ha valahol ásni kezdünk, megbizonyoshatunk róla, hogy a honfoglalás korában lóval temették a halottakat. 

Grundaktiv_dunakanyar_l011

A töröknek és később Vak Bottyánnak is vára volt itt. A folyton kanyargó Duna végül vitte ezeket. De nem lehet úgy járni a környező erdőkben, hogy ne érintsenek meg a múlt korok. Nagyjából készen állok, hogy egy-kétnapos túrákat tegyek itt, megismerve növényt és állatot, barátságot kötve a helyi emberekkel. Van, hogy ezért Sárszentlőrincig kell menni, máskor elég egy kapualjnyi távolságra elmerészkedni. 

Grundaktiv_dunakanyar_l015

A legtöbbek fejében ez a város egyenlő az erőművel, valami ipari központnak gondolják. Tény, hogy hatással van az erőmű a város és a környék életére, de csak annyira, ahogy az autós közlekedés vagy a bevásárló központok. 

Grundaktiv_dunakanyar_l006

Én bírom ezt a várost. Ezt a környéket. Elérek mindent és mindenkit. Egy kicsit talán nehezebb lett találkozni a régi barátokkal. De ennek itt van értelme, ez most már az én Ninivém, a világ közepe. Axis mundi. 

Grundaktiv_dunakanyar_l008

Hát egyelőre ennyi. Tudnék még írni bőven, összeszedettebben is. És fogok is. 

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s