Japán elit óvodába felvételi feladat

Photo

Egy szobában 4 gyerek van. Annyit tudnak, amennyit látnak. A és BCD között fal van, így A nem látja őket és BCD sem látja A-t. Mindegyikük fején sapka van és tudják, hogy 4-en vannak. 2 fehér és 2 fekete sapka van. Nem vehetik le és nem fordulhatnak meg. Megkérdezzük, hogy ki tudja, hogy milyen színű sapka van rajta és egy idő után az egyik gyerek jelentkezik, hogy ő tudja. Melyik az és miért?

Nem nehéz. Na de egy három évesnek? :)

Japán elit óvodába felvételi feladat” bejegyzéshez ozzászólás

 1. <html><head></head><body bgcolor="#FFFFFF"><div>Lesz majd megfejtés is, de gondolkozzatok csak :)<br><br></div></body></html>

 2. A D szól, ha az előtte levő kettő sapkája egyforma. Ha a D nem szól, akkor a C tudhatja, hogy különböző a sapkája, mint B-nek, így ő mondhatja.Mehetek oviba?

  • Ok, de honnan tudja C, hogy valaki áll mögötte? Magyarul, ahogy A nem tudja, hogy egyedüll áll azon az oldalon – mivel nem fordulhat meg -, ugyanúgy C sem tudhatja, hogy ketten vannak-e B-vel, illetve, hogy állnak-e még mögötte, mivel nem fordulhatnak meg a feladat szerint. Mondhatni, hibás a példa? :)

 3. <html><head></head><body bgcolor="#FFFFFF"><div>Mehetsz, de sajnos rogton fekete ponttal indulsz, mert nem hagyod, hogy a tobbi kis lurko gondolkodjon! :)<br><br></div></body></html>

 4. Ez nagyon jó! Annyit azért szakmailag beleokoskodnék, hogy emlékeim szerint a naiv tudatelmélet (=mások fejébe belelátás képessége) 4-5 éves kor környékén szilárdul meg, így ez a teszt legfeljebb ott használható óvodások mérésére, ahol tényleg kivételes tehetségeket keresnek vagy 4-5 évtől kezdődik az ovi. Persze te sem állítottál mást, csak úgy mondom, mert JÓL ESIK.

 5. Ez nagyon jó! Annyit azért szakmailag beleokoskodnék, hogy emlékeim szerint a naiv tudatelmélet (=mások fejébe belelátás képessége) 4-5 éves kor környékén szilárdul meg, így ez a teszt legfeljebb ott használható óvodások mérésére, ahol tényleg kivételes tehetségeket keresnek vagy 4-5 évtől kezdődik az ovi. Persze te sem állítottál mást, csak úgy mondom, mert JÓL ESIK.

 6. <html><head></head><body bgcolor="#FFFFFF"><div>Azt, hogy ez oviban felveteli csak &quot;hallottam&quot;, nem hivatalos. A feladvany viszont ettol fuggetlenul mokas :)<br><br></div></body></html>

 7. én még mindig nem értem :POké, hogy C gyerek rájön, hogy mivel D nem szól, különbözik a sapkája B-től. Ezt a következtetést B is levonhatja, nem? És honnan tudják, hogy melyikükkel azonos a D sapkájának színe??

 8. <html><head></head><body bgcolor="#FFFFFF"><div>B mibol vonja le? Egy gyereket se lat, csak a falat.<br><br></div></body></html>

 9. nem értem. szóval beszélhetnek?? akkor viszont miért nem mondja pl. C az, hogy "hé te B! rajtad fehér sapi van!" erre B mondhatja, hogy ő már tudja, milyen van rajta.

 10. és ha előre egyeztethetnek taktikát, akkor pl. lekopoghatják egymás fején a megfelelő színt, A-nak pedig B a falon át :) -szerintem nem teljesen gömbölyű ez a feladat. vagy én nem értem?

 11. <html><head></head><body bgcolor="#FFFFFF"><div>Szerintem olvasd el még egyszer, minden vilagosan le van irva. Ez nem egy projekt feladat, nem beszelnek, bem kommunikalnak, viszont feltetelezzuk, hogy mindenki nyerni akar.<br> <br></div></body></html>

 12. Na, ezen jól megbuktam. Most esett le! :) Viszont elég köcsög játék, mert csakis C nyerhet… :D

 13. Bármelyik gyerek szólhat hogy tudja, aki a képet nézegetők közülemlékszik rá, milyen színű sapkát adott rá az anyja, vagy apja mielőttfelvételizni indultak a japán óvodába.Szerintem Móricka jelentkezett, és mondta hogy kék.

 14. Szerintem meg mivel a kép tanulsága szerint sildes sapkában vannak, és nincs arról szó hogy a sild alja eltérne a felső részétől, ezért mindegyik gyerek tudhatja (nyilván tiltakoznának a gyerekek ha kétszínű sapkával szivatnák őket…). A helyes válasz tehát nem tudhatjuk melyik gyerek jelentkezett…Azt meg külön nem értem, hogy A és a D miért nem fordulhat meg? De ezt már csak szőrszálhasogatásnak mondom.

 15. <html><head></head><body bgcolor="#FFFFFF"><div>Aztan az illusztracio fogalma megvan-e? Vagy a Tescoban is reklamalsz, hogy bezzeg a kepen a dagadt nagymama is belefert a medencebe a kisunoka meg harom teli csodor melle?<br> <br></div></body></html>

 16. Hát a szabadalmi hivatalban is oda szokták írni, ha a kép csak illusztráció. A japán szülők nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyerekük a tévelygő ifjúság sorsára jusson!(tartja magát az igazság, hogy mindenbe bele lehet kötni, csak akarni kell :] )

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s