Sajnáljuk, tévedtünk

OMG!

Mélységesen ég az arcunk, ugyanis teljes káoszt okoztunk a magyar internetező közönség fejében. Valótlanságokat állítottunk a torkos csütörtök kapcsán, tévedésből korbácsoltuk fel az indulatokat és feleslegesen háborogtunk együtt olvasóinkkal afölött, hogy miért épp hamvazószerda utáni csütörtökre pattintották be ezt a csodaszép fogyasztói ünnepet, a Torkos Csütörtököt.

Pofon a hittanosnak című méltatlankodó írásunk itt található, azonban annak tartalma sosem volt igaz. Szégyelljük.

Semmi baj, szerencsére bőven rendeznek még húsvétig céges farsangot meg romkocsmás beöltözős partyt, úgyhogy továbbra is füstölöghetünk a dekadens városi embert vizsgálgatva. Nézzük a tényeket, amelyeket egy hozzáértő barátunk osztott meg a facebookon cikkünk linkje alatt:

Az idézett írás kiváló példa arra, miért nem szabad készpénznek venni a Wikipédiát. A wikis szócikk szerzője ugyanis összemossa a kövércsütörtököt és a torkos (vagy csonka-) csütörtököt. Az előbbi valóban a farsangi időszakra esik, utóbbi azonban a hamvazószerdát követő nap, és a Kárpát-medence katolikusai közt valóban népi hagyomány, ekkor fogyasztották el a farsangi ételeknek azt a maradékát, amelyre egyébként vonatkozott az absztinencia (lsd. http://mek.niif.hu/02100/02115/html/2-108.html és http://mek.niif.hu/04600/04645/html/khp0013.html). Az már egy másik kérdés, hogy a Magyar Turizmus Zrt. miért éppen ezt a hagyományt ítélte modern köntösben “feltámasztásra” méltónak.

Hölgyeim és uraim, ennyi. Ezt ordasmód benéztük. Hiába puffogunk eleget a Wikipedia ellen. Mint a divergens enciklopédista hagyomány posztmodern zászlóshajója, ismét rossz vizekre vitt minket. Mentségünk nincs, de az utolsó szó jogán kijelentjük: egy életre megtanultuk, hogy a Wikipediat nem tekintjük releváns forrásnak semmilyen kérdésben. 

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s