Tarnaszentmária temploma

Grundaktiv_tarnaszentmaria

Egerből tartottunk Kisnána felé, és barátaink javaslatára megálltunk Tarnaszentmárián is. A település temploma az egyik legrégebbi és legkisebb máig működő keresztény templomunk. Nem hivalkodó, nem feltűnő: így szolgálják kövei ezer esztendeje a magyarokat. 

Grundaktiv_tarnaszentmaria-6Grundaktiv_tarnaszentmaria-4Grundaktiv_tarnaszentmaria-12Grundaktiv_tarnaszentmaria-9

Építészetileg és művészettörténileg is rendkívüli épület ez. Kaukázusi (kazár, arab, szkíta, örmény) hatású szentélye, faragásai és egyéb jellegzetességei a magyarság ősmúltja felé mutatnak. A külső falon található fonatos kereszt és a belső oszlopokon látható indás faragások felidézik, milyen lehetett a magyarok és a kereszténység első találkozása. 

Grundaktiv_tarnaszentmaria-2Grundaktiv_tarnaszentmaria-5Grundaktiv_tarnaszentmaria-7Grundaktiv_tarnaszentmaria-8Grundaktiv_tarnaszentmaria-10Grundaktiv_tarnaszentmaria-14Grundaktiv_tarnaszentmaria-11Grundaktiv_tarnaszentmaria-13

Újra és újra rájövök, hogy érdemes járni az országot, látni és jelen lenni benne. Lassan beérnek és értelmet nyernek az egykori osztálykirándulások, ezek a szervezett társasutazások. Nagyon örülök, hogy immár felnőttként, önként bemehettem a templom kapuján, elidőzhettem padjain, bepillanthattam a szentélyébe és lépcsőin lejuthattam az altemplomába is, amely talán Géza öccsének, a szentként tisztelt Mihálynak sírját rejti. Fogyatkozó közössége büszke lehet Tarnaszentmária templomára.

-g-

Tarnaszentmária temploma” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Valamelyik Barátok Útja errefelé volt, beszélgettünk akkor a sekrestyés nénivel, és nagyon meghatódott, hogy milyen jófej fiatalok vagyunk mi :))) Egyébként fantasztikus hely :)

  2. Akkor lájkolhatod is, hogy mások is lássák a posztot. :) Amúgy tök jó, hogy ismered és jártál itt. Nekem teljesen új volt, és egyre érik bennem a vágy egy nyírségi biciklitúrára. Szintén a különleges templomok miatt.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s