Karátson Gábor – A Gyermek Altdorfer (könyv)

Grundaktiv_karatson_gabor_a_gyermek_altdorfer-2

Ritkán olvasok regényt, úgy általában szépirodalmat. Értetlenül állok Karátson Gábor művei előtt, mit állok, térdelek, fejet hajtva. Rám utoljára az Iskola a határon volt ekkora hatással, aminél jobb magyar könyvet nem olvastam még. A Gyermek Altdorfer a magyar Gyűrűk ura lehetne, és az egész világ sajnálhatja, hogy nem egy háromkötetes trilógiát alkotott a szerző, csak egy 260 oldalas regényt.

Mi itt nyugaton a Sárkányt többnyire gonosz, emberfaló lényként ismerjük, így is gondolunk rá, hát harcolunk is ellene, amaz meg ellenünk. A Sárkánnyal minekünk itt Európában meglehetősen rossz a kapcsolatunk, lásd a magyar népmeséket, de például Wales zászlaja. Mi történik, ha egy viszonylag jelentéktelen gyerek valahol Regensburg mellett azon kapja magát, hogy egy sárkánnyal áll szemközt? Hogyan lesz az egyéni sorsból az egész világot át- és átjáró mitológia, a valóságból álom, és az álomból valóság? A Gyermek Altdorfer egy mese, egy ragyogó mese, amely úgy szikrázik, mint a Duna partjáról nézve a csillagok. Szereplői között nem csak a reneszánsz festő, Albrecht Altdorfer, de tündérek, nimfák és maga Mátyás király is megjelenik.

A Gyermek Altdorfer egy gyönyörű imagináció. A festő Karátson Gábor az 1980-as évek elején mindent elmond a Dunáról, amit csak el lehet mondani. Néha, mondjuk augusztus derekán, az ember elevez néhány napra, és a folyón éri az éjszaka. Szinte már elnyomja az álom, de azért evez, és a csónakja egészen könnyedén siklik. A füzek puha levelei végig-végigsimítanak a hátán. Innen indul a regény, és aztán valami olyasmiben lesz részünk, amit mindeddig lehetetlen volt a nyelv segítségével elbeszélni. 

Értetlenül állok a könyv előtt. Hogy nem ismeri ezt mindenki? Vagy legalább, hát miért nem hallottam én erről másoktól? Hatszáz forintért vettem meg, aztán a legutóbbi hétvégén a kezemben szorongattam, mikor szembejött a Deák téren a szerző. A szerző, aki egyébként a Ji Kinget, a Változások könyvét fordította kínaiból magyarra. Én pedig a Változás című konferenciára siettem épp. Így dedikáltattam Karátsonnal a kötetemet, ott a Deák téri metró-aluljáróban. Jó háromnegyed órán át beszélgettünk, akkor voltam túl az Ötvenhatos regény című önéletrajzi kötetén. Arra azt mondtam, hogy a szerző zseni, már ami az irodalmat illeti. Erre a mostanira meg azt mondom, hogy így kell regényt írni, igazat, szépet. Mikor az van, hogy és leborult ott Ulrik úr a sziklára, a két aranyfa előtt, és keservesen sírt, hát akkor én is keservesen sírtam. Onnan még néhány oldal, és vége lett. Nem is értem már, ki mesélt itt kinek. Talán én valaki másnak? Hogy az olvasás egyszerre újra is teremti a… micsodát is? 

A Gyermek Altdorfer sok minden. Allegóriája a Dunának, de a Duna is allegóriája sok mindennek. Allegóriája a festészetnek, hogy mi ez az egész a tájképpel, vagy úgy általában: a tájjal. Légy felületes! – hangzik az utasítás, és a regény a felület szintjén is kiválónan működik. A festőnek hála olyan erős a szöveg képi hatása, hogy többször egyszerűen megszűnt a nyelvi közeg, és csak a képek sodortak magukkal, meg az öreg Duna. 

Különleges volt, csodálatos volt, és újra fogom olvasni nem egyszer. 

-g-

Karátson Gábor – A Gyermek Altdorfer (könyv)” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Igyekszem visszaadni legalább részben annyit, amennyit én kaptam. Egy művészeti alkotásnak talán az a legjobb, ha nem marad visszhang nélkül. Érdemelt ennyit a könyv. Köszönöm szépen, hogy írtál!

  2. Visszajelzés: Egy cselekmény nélküli regény (Karátson Gábor: Ulrik úr keleti utazása avagy A zsidó menyasszony) | Grundaktiv

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s