Balkán, lóval

Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-5

Ló persze egyáltalán nincs ebben a történetben, legalábbis direkt formában nem jelenik meg. Nem lesz kimondva. Van benne Duna, Borsodi sör meg köteles komp, és a nyár első fürdőzése. Ment-e előrébb a világ kompok által?

Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv

A jó hír, hogy hosszú kihagyás után ismét jár a komp Gerjen és Kalocsa között. Ezt persze nehéz jól elmagyarázni annak, akinek mindegy, hogy mi történik Gerjen és Kalocsa között. Úgy általában fontos, mi történik valami és valami között, ahol A nem egyenlő B. (A valami félrevezető lehet.) A folyón való átkelés hasznosságát, a tutaj átkelés utáni haszontalanságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. 

Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-11Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-7Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-8

 

A gerjeni oldalon szépen felújították a Rév Büfét. Remek kiülős helyen kapjuk a hűsítőt. Mondjuk ki, ezekért a teljesen lehetetlen és elképzelhetetlen helyekért félig-meddig már érdemes is élni. Forró déli szél öblögeti a teraszt.

Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-9

Átkelésre várva. A túlparton valami mulatós zene szól, mellette, közelebbről lakókocsiból adják az alkoholmentes sört a motorosoknak. Megintcsak odébb étterem, árnyas fák alatt családok, mondjuk harcsapörkölt. Ezek jól megférnek egymás hegyén-hátán, ezek a helyek. Ez leírva közel sem annyira vidám, mint valójában. Persze valójában van az is, amit csak leírunk.

Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-3Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-4

Teljesen mindegy, hányadik folyamkilométernél járunk. Az ismétlés talán a legfontosabb, és ebből kapunk a Duna mentén bőven. Az ember épp csak kinyitja a szemét mondjuk evezés közben, és egy strandot lát, fölötte nádtetős kocsmapulttal, csak úgy. Minél több időt töltök el így, áloméletben, gondolatban vagy hát ténylegesen evezve, annál inkább megfog ezeknek a helyeknek a valódisága. Ténylegesen van persze az is, amit csak álmodni szoktunk, csak nélkül. 

Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-6

Járok egyet, még csak bokáig, a Dunában. Hogy lettünk mi ilyen jóban, vagy miben, kérdezem. Ezeket a vizeket én sose álltam. Ha beletettek, üvöltöttem. Féltem persze később is, és félek most is, mindegy, hogy Balaton vagy patak, tenger. Rátapadnak fekete levelek, biztos tavalyiak, a bokámra, és még csak halálra sem rémülök. Mi lett volna pár évvel ezelőtt! Fülig süppedek a laza dunai homokban, a víz nagyon hideg, de mit számít ez már, egyáltalán?

Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-13Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-2Gerjen_fokto_dombori_fadd_grundaktiv-10

A dolgokon sokat segítene egy kenu, vagy mondjuk kajak, stabilabb. Vannak ezek a sportkajakok, de engem sokkal kevésbé érdekel a sport, mint az evezés. Aztán visszafelé ugyanaz a mulatóssal, lakókocsi-büfével, vélt harcsapörkölttel. Komp, aztán még délnek fordulunk, és megnézzük Faddot és Domborit. A holtágat. Voltam itt, úgy, mittudomén, tizenöt-húsz évvel ezelőtt, ez is milyen furcsa, hogy már ilyeneket mondunk. Megcsináljuk azt a fotót, én ülök ott a náddal, ahol horgásztunk régen. 

Hogyha néhány évvel ezelőtt értesülök róla, például egy csillagos éjszakán hanyatt fekve, hogy ilyen lesz az életem, boldogan köszönöm meg. Mindig van persze, amit sajnálni lehet. Sajnálkozni. Nem fogadom el, hogy ez csak valami előjáték, nem az élet. Ez itt éppen az

-g-

Balkán, lóval” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. 10 éven keresztül a faddi holtághoz jártunk zenetáborba, nagyon a szívemhez nőtt az a hely. Remek strand, nincs tömeg és tényleg csillagosak az éjszakák…

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s