Vértesszentkereszt – Majkpuszta

Május elseje, a munka ünnepe, nem kell dolgozni, nincs tanítás, mindenki szabad, nyakunkon a nyár. Valaki a Duna partján tölti ezt a neves napot, nálunk, Pannonhalmán ki lett adva a prefektusoknak (gyk. “nevelőknek”), hogy szervezzenek kirándulást az osztályuknak. Mi a Vértest választottuk a kirándulás helyszínéül, egyik aggastyán szerzetes-tanárunk, Antal atya tanácsára, aki több szakrális, bencésekhez is köthető helyet ismer a közelben, és felajánlotta, hogy velünk jön, és megmutatja ezeket a helyeket. Márpedig egy ilyen ajánlatot nem szabad elutasítani, szóval az egész osztály útitáskástul – bakancsostul buszra szállt, és egy napra búcsút vett a jól ismert “büszke vártól”.

574880_2758934267371_1678210952_1805163_820953883_n

Vértesszentkereszt közelében szálltunk le a buszról, és kezdtük meg a nap “túra”-jellegű részét, ami úgy volt megszervezve, hogy még az osztály leglustább tagjai is csak kicsit nyafogjanak: mindössze tíz kilométeres volt a táv. Először is a közeli kolostor-romokhoz zarándokoltunk el. Az egykori bencés apátság arról nevezetes, hogy már a XI. században is itt állt, feltárását legelőször egy pannonhalmi apát, Rómer Flóris kezdeményezte, közel ezeréves romjait ma egy furcsa bácsi őrzi, aki mindig az “én templomom”-nak hívta a kolostort, és azt mondta, hogy nagyon szemét és gonosz ember tud ám lenni, ha valaki bántani akarja azt, valamint, hogy a bencés szerzetesekben nem lehet megbízni. Egyébként inkább “eredeti” embernek mondanám, mint rosszindulatúnak, ráadásul végül azt is hagyta, hogy Antal atya tartson nekünk egy misét az egykori templom romjai között.

7142200803_20c632f2b3_b

Ezután Majkpuszta felé vettük az irányt, ahol egy rendkívül jó állapotban megmaradt (és azóta fel is újított), régi kamalduli-rendi kolostor található. A kamalduli rend különlegessége, hogy a szerzetesek életmódjukban a kora-keresztény remetéket követik, akik szerzetes-telepeket alapítottak a sivatagban, és egy ilyen telepen belül csak nagyon ritkán érintkeztek egymással; többnyire teljesen egyedül, magányban élték le életüket. A kamalduliak tehát egymástól teljesen különálló házakban laktak, egymással csak hetente egyszer beszélhettek, a vasárnapi mise utáni közös ebéd során. Magányukban gyógynövényeket termesztettek és különféle orvosságokat készítettek belőlük, valamint az ételüket is maguk termelték meg. Majkpusztán már régóta nem élnek szerzetesek, az elhagyott épületeket az évek során viszont sokféle képpen felhasználták már: volt kastély, volt iskola, volt börtön – most éppen szálláshelyként használják, a házakat ki lehet bérelni, és a nyugalomra vágyó vendégek egy csendes helyet találnak itt, a látogatók pedig egy idegenvezetővel bepillantást nyerhetnek a szerzetesek egykori életébe.

528707_2758936467426_1678210952_1805171_1346359288_n

Majkpusztán található még egy bányamúzeum is, ezt már csak a legbátrabbak nézték meg, leginkább a szocialista korszak relikviái miatt érdekesek, de a bányászat iránt érdeklődőknek érdemes megnézni az egykori tárnát is, amelyet olyan állapotban hagytak, “mintha csak reggel állt volna le a kitermelés”.

Egy egynapos túrának tökéletes helyszín, Vértesszentkeresztről Majkpusztára egy szép erdei (néhol tisztás) úton keresztül jutunk el, sőt, útközben még egy gyönyörű bányatavat is érintünk, ahol bár nekünk nem szabadott megfürödnünk, de ilyenkor, a nyári melegben különösen hívogatja a túrázókat. A környéken több kisebb település is van, lehet kulacsot feltölteni, nézelődni és fotózni. Mindenkinek ajánlom!

További információkat találtok a Vértesszentkereszt alapítvány és a majki kolostor honlapján.

dadikovi voltam.

 

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s