A kedvemre való kocsma

Grundaktiv_kocsma

Életemben ötször vagy hatszor, ha jártam kedvemre való kocsmában. Ezeket többnyire a legkevésbé az tette hasonlóvá egymáshoz, hogy bennük szeszes italt árultak. Sokkal inkább helyek voltak ezek, mint kocsmák, és ilyen módon hamarabb rokoníthatóak erdőben fára szögelt Szent Antal-képpel, névtelen katona sírjával vagy cinteremmel az ezeréves templomocska körül. Hogy milyen egy kocsma, az nem sok szót érdemel. Akkor jó, ha mint a fák vagy a gombák, a talajból nőttek ki. Ha a madár rászáll a ház tetejére, akkor rendben vagyunk. Ha odabenn a helyitől nem eltérő tájszólással beszélnek, jó a kocsma. Ha tudják, mi az a fröccs, nem vagyunk elveszve.

 Tudjuk hát, milyen a jó kocsma. De hogy milyen a kedvemre való kocsma, arról szívesebben beszélek. Lugas. Majdhogynem lehetetlen eldönteni, hogy délben árnyék van vagy szikrázó napsütés. Kis, dísztelen pohárban valami közepes minőségű asztali bor. Íze mint a kenyéré, vagy mint kenyéré és a boré egyszerre. Csak épphogy meg ne sértődjek. Nézzenek rám rosszul, ha azt mondom, hosszúlépés. Pedig a hosszúlépést kiváltképp szeretem nyáron, jéggel. Strandra való az, nem a lugasba. Olyankor is a lugasban elfogadhatatlan rozéból érdemes kérni.

 Odabenn éppen csak van pult, legjobb, ha rögtön az ajtóval szemben. Legfeljebb kettőt kelljen lépni. Ha a terem nagyobb, a pult ne legyen hivalkodó, kerüljön oldalra, rajta lehetőleg semmi ne legyen, ami fölösleges. Talán csak csomag kártya vagy Biblia, kéztől sötétlőn zsíros. Tömény italt látni se akarok a pult közelében. Csavarodjon ott egy cső a szódának , hogy lássam, nem a sós ásványvizekkel rombolják le a bor mineráliáit. A pulton fedők, azok alatt hűljön a bor. Fémedénnyel emeljék ki nekem. Guruljon, ne csobogjon. Ha sörcsap van, két karja legyen: egy világos és egy sötétebb sörnek való.

 A pultos rendszerint lehet mogorva férfi, aki havonta egyszer ha mosolyog. Olyankor is több benne a gúny és a rosszindulat, mint a vendégnek címzett kedveskedés. A borravaló ezen a helyen természetes rossz, de csak az első pohár után. Később a pultos rendesen haragudjon meg rám, ha szükségét érzi, tegyen rosszízű megjegyzéseket az ízlésemre, szokásomra. Legközelebbi találkozáskor kérdés nélkül címkézett palackból mérje a bort, és vágjon pofákat, ha mégis inkább folyóból kérek. Dühösen ürítse poharamat a csapba, de fel ne számolja a pocsékba ment ital árát. Ez így természetes.

 Mint mondtam, a fröccsöt csak szódából fogadom el a kedvemre való kocsmában. Ezért verekedni is kiállnék. A lugasban, persze, méltósággal csak fröccsöt lehet inni, hozzá esetleg dohányozni érdemes, de azt se túlságosan. Délben cigarettát, vagy naplementéhez. Egyébként elfogadott még a pipa.

 Zene és hangoskodás itt egyáltalán nincs. Csak az önző pultosnál szól benn egy kis zsebrádió, nem sokkal a csupasz kábelről lógó villanykörte mellett. A déli harangszó. A pultos ilyenkor ha nem imádkozza el az Úrangyalát, káromkodjék, szitkozódjék.

 A vízpart mintegy húsz lépésnyire van. Nem lehet tudni, hogy a lilahagymás, elsózott zsíroskenyér miért csak néha kapható, mindig mikor már amúgy jóllakottan érkezem. Legjobb, ha a pultosnak valami barátja a második fröccs körül érkezik, és a pultossal a szomszéd asztalhoz leülnek. Az idegen igyon sört, egyszerű dolgokról beszéljen.

 Ne tartson ott semmi. Lehetőleg a kocsmában egyáltalán ne legyen semmi vonzó. A testem előbb szédüljön el, mint az eszméletem. A mosdóig már nehezen menjek el, de gondolatáramlásom még csak most induljon meg igazán.

 Mindegy, hogy a kedvemre való kocsmába egyedül megyek vagy társasággal, nem változtat semmin. Legjobb, ha ezeket a helyeket néhány év után nyom nélkül felszámolják és a helyükre parkoló, szálloda vagy női ruha butik kerül.

-g-

 

A kedvemre való kocsma” bejegyzéshez ozzászólás

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s