Valami történt

Felhok_grundaktiv

Valami történt a felhőkkel. Vagy inkább: valami történhetett a felhőkkel. Bajban vagyok, azt sem tudom, hogy kikre kéne bízni ennek az egyelőre bizonytalan szálnak a felgöngyölítését. Asztrofizikusok, meteorológusok vagy valamely bakter tudná-e jobban megmondani, miért látok újabban a korábban olyan határozott szegélyű felhők körül reménytelen kipárolgásokat. Még az is lehet persze, hogy nem a felhőkkel, hanem énvelem történt valami, és akkor az emberiség – ha nem is örökre, de egy időre talán – megmenekült, nekem pedig a szemész vagy az optikus segíthet csak.

Akárhogyan is van most, a felhőkkel történt valami. Az nyilvánvaló, hogy a szememmel (szemünkkel?) veszem észre a zavart. Lásd például a csillagok és csillagképek esetét: amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyerek szokásait. Egyszerűen nem meresztgettem tovább a fűben fekve szemem a világítóktól tarka, sötét lepedőre. Így kezdtem elfelejteni őket, és ma már látássérült emberként kölcsön kell kérnem valaki szemüvegét ahhoz, hogy megismerjem a gyermekkor csillagait.

Az Írók Boltjában jártam ma, hadd ne mondjam, milyen könyveket keresek ilyenkor. Az engem érdeklő polcok rogyásig. A kamaszkorban gondoltam utoljára, hogy mindenre lesz időm. Most már tudom, hogy bizonyos dolgok épp attól értékesek, hogy időbe kerül velük foglalkozni. Vagy-vagy. Néztem ezeket a polcokat, és mondtam is, hogy egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy jó-e még valakinek ezt a sok mindent elolvasnom. Végső soron az ember, ha sokat olvas, egy sokat olvasott emberré válik. Nem sokra jutottunk.

Kiadás van bőven. Nem csak a könyvek, mi is folyamatos nyomás és újranyomás alatt állunk. Na de nem a könyvekről, hanem a felhőkről, meg talán a csillagokról kéne még elmondani valamit. Megfigyelheti ezt a változást akárki. Csakhogy én már nagyon félek attól, hogy ha az olvasó megfigyeli is saját szemével a fent csak röviden leírt jelenséget, ennek nem tulajdonít majd különösebb jelentőséget. 

-g-

 

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s