Kutak egymáshoz

Paksi-8

Szerintem jó volna, ha a köztéri kutakból folyna víz. Nem a rómaiak miatt. Ez nem olyasmi, amit a jog vagy a törvény diktál. Egyszerűen csak jó volna. Séta közben, hogy te nyomd, én meg iszom. Biciklitúrán bízni benne, hogy előbb-utóbb lesz egy valahol. Csak úgy.

Paksi-7

Fogynak, tűnnek a kutak. Előbb artézi kutak voltak, ha jól emlékszem. Aztán elkezdték rákötni őket a városi hálózatra. Majd egyszerre már nem folyt belőlük semmi, ott rozsdásodtak meg, ahol álltak. Úgy 2000 körül egy kisalföldi biciklitúrán még számíthattunk rájuk. Ma már bármerre járok, örülük, ha minden ötödik-hatodik működik. Ha jön belőle víz.

Paksi-9

Ez a pumpás, azt hiszem, ritkább. Itt nem elég fél karral erősen nyomni, itt tényleg pumpálni kell. Életemben ha egyszer használtam ilyet arra, amire való. Valahogy szét vannak ezek szerelve, érted. 

Paksi-10

Megvan az oka, gondolom, hogy letűnik a kor, ahol az utcán csak úgy vízhez jutottunk. Könnyű volna rávágni, hogy nem üzlet, hogy ez nincs becsomagolva, hanem pusztán az, ami. Hogy nem absztrakt. Hogy túl közel van ennek az ideája a kútéhoz, és hogy ennyire direkt dolgoknak ma már nem szabad lenniük. Hogy mire fel ez a nagy közvetlenség az elemekkel. Megérne egy kérdést, ki tudja, ki felé, hogy mégis mi lett ezekkel a kutakkal. Én nem azt kérdezném, hogy hol igyunk ezután, mert hát megvehetem a palackozott vizet is. Engem az érdekel, hogy ennek a dolognak hová lesz az ideája? Hátha valaki tudja a választ.

-g-

Kutak egymáshoz” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Maximálisan együtt tudok érezni. Én is szomorúnak találom. A városunkban is van vagy 5, 3nak nincs karja, a többiből meg csak nem folyik.Pedig egy olyan dolog, mint a víz, ami ott folyik magától is a patakban… saját magunkat fosztjuk meg a létszükségleteinktől

  2. A hétvégén voltam a Szentendrei-szigeten biciklizni, és (mi is meglepődtünk), amint beértünk egy településre, rögtön találtunk egy kék-kútat (zöldre volt lefestve – álcázták), és működött is!! Aztán továbbmentünk, és egy kilométeren belül találtunk még két másikat is.Azt viszont már nem is mondom, hogy kiskoromban még az utcánk végén is volt kút, plusz ismertem még sok másikat is itt a környéken (Budapest! XXII. ker.), egy viszont még mindig van három-négy utcával arrébb! :)

  3. Mint öreg „vizes” szabadjon elmondanom (annak, aki nem tudja) : a vízkészlet állami vagyon, éppúgy, mint a kőolaj, vagy a földgáz, stb.. Egyelőre a saját területen lévő és csak saját háztatás céljaira használt kutakból kivett víz után nem kell fizetni vízdíjat, de bizony bármennyire saját területen fúrta egy nagy üzem a kútját, a kivet víz után keményen fizeti a vízhasználati díjat. Arról már nem is beszélek, hogy pl. egy halastóban „elhasznált” (!?) víz után is fizetni kell. Akkor most hogyan gondoljátok, a régi „közkutakból” elhasznált állami víz után ki fizessen ?? Ugye az majdnem lehetetlen, hogy pénzbedobó-automatás kutak legyenek… itt és most nem részletezendő okok miatt. Hát ezért szűntek meg a közkutak. Ahol még véletlenül működik, ott valaki „lenyeli” a vízdíjat.Amúgy egyetértek a nosztalgiával (így közel a 70hez, elhihetitek ittam én is több ilyen kútból) ….De nagyot változott a világ és nem is jófelé megyünk.. Felejtsétek el a közkutakat, az ingyen vizet. Meglehet maholnap a levegőért és a napsugarakért is fizetni kell majd valami adót.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s