Privát Illyés-túránk

Grundaktiv_illyes

Tavaly szinte hétre pontosan ugyanekkor tettünk egy nagy kört Tolna megyében. Akkor láttuk a Petőfi Emlékméhest, a söréttornyot, a gyönyörű Siót és Sárvízet. Idén is kocsiba ültünk, hogy az ősz utolsó pillanatait odakinn éljük át. 

Grundaktiv_illyes-2

A Sió régi ismerősöm, szép kis víz, folyik benne a Balaton. Jó volna végigjárni kenuval. Ha elég bátor lennék, biztosan lecsorognék rajta egyszer. 

Grundaktiv_illyes-3

Amíg reggel templomban voltunk, addig vendégünk almáspalacsintát sütött. A mise után autóba ültünk, és végigjártuk azokat a településeket, amelyek engem az elmúlt egy évben különösen megfogtak valamiért. Azt tudtuk, hogy Kölesd-Borjádnál a Sió partján fogjuk megenni a palacsintáinkat, hisz tavaly ezt nagyon élveztük. Azt csak halványan reméltem, hogy valamilyen módon Illyés Gyulát is be tudjuk vonni a történetbe. A nyáron elolvasott Puszták népe alapvető olvasmányélményünk. Óriási szerencsénkre épp most építik a Szekszárdot Simontornyával összekötő utat, és ezzel Felsőrácegres nem zsáktelepülés többé. Így aztán mi is könnyedén beleskelődhettünk Illyés Gyula és Lázár Ervin egykori tantermébe a ma múzeumként működő egykori pusztai iskola ablakán. 

Grundaktiv_illyes-5

Valamivel odébb, vadvirágokon és gazokon átjutva a domb aljában alacsony kerítés áll, közepében orgonabokor, amögött pedig kopjafa található. Itt született Illyés Gyula száz évvel ezelőtt. Az iskola és a szülőház helye közötti tér egészen valószerű, talán Péliföldszentkereszt keltett hasonló érzéseket bennem. Hogy otthon vagyok, ahogy, amennyire csak otthon lehetek.

Grundaktiv_illyes-4

Otthon volt itt Illyés is. Tanúskodnak erről könyvei, versei, élete. A Puszták népét eredetileg azért olvastam el, hogy értsem a környékbeli kastélyok és pusztatelepülések létének okát, és most sokan testvéreim emiatt a különös-különleges könyv miatt.

Grundaktiv_illyes-6

Jártuk a kastélyokat most is. Szerintem még a Tolnában lakók közül is csak kevesen tudják, milyen sok kastély és hasonló épület áll itt. Egész uradalmak. Körötte pedig a puszták, ezek a furcsa, nehézmellkasú települések, ahol egykor a cselédek éltek. Ma is állnak a cselédsorok, előttük gyakran nyugati autó áll, tetejükön parabolaantenna gyűjti a távoli világok képeit. 

Grundaktiv_illyes-7

Akarva-akaratlanul is felmerül ilyenkor az emberben, bennem legalábbis, hogy mi lesz a vidékkel. Sok szomorú dolgot láttunk, romokat, romló romokat és magára hagyott világokat. Mégis él a táj, él az épített világ és mindkettőben él az ember. 

Grundaktiv_illyes-8

Jó túra volt ez is. Folyamatosan jelen tudtunk lenni, és élveztük minden pillanatát. 

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s