Süti helyett forró tea

December 28-án ünnepelte a Magyar Cserkészszövetség fennállásának századik évfordulóját. Luc Panissod, a WOSM főtitkára ez alkalomra küldött videójában azt üzente az Országházban ünneplő cserkészeknek: mindenki hajtson végre egy jócselekedetet, vagyis legalább egy emberrel tudassa az örömhírt, hogy száz éves a magyar cserkészet. Néhány cserkésztestvérünk e jótett egy egész különleges formáját választotta: az eredetileg az ünneplő közönségnek szánt forró teából tetemes mennyiség maradt fenn — innen jött a teaosztás gondolata, melyet a rendezvény végéig kitartó mintegy 20 cserkész (a 25. sz. Szent Imre és a 903. sz. Prohászka Ottokár Cserkészcsapatból) végre is hajtott a Kálvin téren.

Img_3188

Az emberek persze nagyon meglepődtek a “Nem kér egy forró teát? — Száz éves a Magyar Cserkészszövetség” – szlogennel meleg italt osztogató fiatalokon. Sokan kérdezték, hogy hogyhogy nem sütit osztunk, de végül mindenki megelégedett a teával is: “Ilyenkor, a fagyban fontos a meleg ital” — fogalmazta meg a lényeget egy mosolygós hajléktalan ember.

Img_3213

A legfontosabb viszont talán nem is maga a tea volt. A szerencsétlen, utcára került emberek számára többet jelentett az apró gesztus mögött rejlő odafordulás: beszédbe is elegyedtünk ezekkel az emberekkel, akik elmondhatták nekünk a mindennapi gondjaikat, de kérdezhettek is tőlünk – és ezt a lehetőséget gyakran meg is ragadták. Szinte mindenkinek el kellett magyarázni türelmesen, hogy mi is a cserkészet, hogyhogy mi a tagjai vagyunk ennek a mozgalomnak, és hogy pontosan miből áll a cserkészmunka.

Img_3249

Sajnos a pohár hamarabb elfogyott, mint a tea, így vissza kellett vonulnunk, de amit magunk mögött hagytunk, az szerintem fantasztikus volt: sikerült megmutatnunk néhány embernek (köztük talán magunknak is), hogy mi a cserkész szellemiség lényege, és hogy hogyan tudunk mi is aktívan segíteni a környezetünkön.
Boldog születésnapot MCSSZ!

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s