Illatosház, Óbánya

grundaktiv_obanya_illatoshaz

Magyarország különlegesen szép részén különlegesen jó szálláshelyet találtunk. Az ilyesmit szívesen megpromózzuk, úgyhogy bakancsos turisták, figyelem!

A bakancsos turista élelmes fajta, talán a legélelmesebb. A válságban egyre lejjebb és lejjebb faragja a költségeit: ha kell, kulcsosházban alszik, forrásból iszik és saját magára főz minden nap. Egyszer persze a bakancsos turista is lesz apuka meg anyuka, és nagyon nem mindegy, hova fog tudni beköltözni néhány napra a családdal, hogy feltárja és átadja az országot a következő generációnak. Ám nem csak a bakancsos turistákat várja a vidék.

grundaktiv_obanya_illatoshaz-2

Úgy adódott, hogy a múlt hétvégén az óbányai Illatosházban jöttünk össze. Már érik a májusi cseresznye, beszerezhetünk néhány palack újbort, és a tavalyi szörpökkel edzhetünk a nyárra. Elüldögéltünk a gyümölcsfa alatt, a völgy felett járt a nap és megbeszéltük, hogy elültetünk két diófát a hegyoldalban.

grundaktiv_obanya_illatoshaz-3

A ház egy szépen karbantartott, hosszú parasztház. Régen ez volt a táncház, vagy valami ilyesmi. Meditáló, szemlélődő lelkületűek felfelé a hegyoldalban pihenhetnek meg a tölgyfa árnyékában vagy legfelül az akácligetbe ácsolt padon, a wellnessre vágyókat aromaterápia várja. Gyerekekkel külön élmény lehet az illatszoba, ahol a gyógynövényekkel ismerkedhetünk. Megtehetném, hogy nem írok róla, de lenyűgözött.

grundaktiv_obanya_illatoshaz-4

A Mecsek szép, központi részén található Óbánya. Közel a pécsváradi apátság, a Zengő, Püspökszentlászló. És a vízesésekkel, pisztrángos tavakkal megszakított patak partján érhetjük el az egyik legszebb magyar falu, Kisújbánya házait. Írtunk már arról, mit kezdhet itt magával a kiránduló. Egész évben programok várják a hazajárókat, méghozzá igen jó programok. Írtunk már ezekről is.

grundaktiv_obanya_illatoshaz-5

Akkor fog élni és lélegezni, terebélyesen nőni a magyar vidék, ha beleteszünk. Lehet lefaragni és spórolni, de néha szórni és költeni is kell ahhoz, hogy fennmaradjanak ezek a különleges helyek. A helyek, ahol nincs autópálya, sőt, behajtani is csak alapos indokkal lehet. A helyek, ahol nincs, vagy csak elvétve van mobiltérerő, ahol nem internetezünk és nem nézünk tévét. Ahol tüzet rakhatunk és énekelhetünk a kertben vagy a kert fölötti füves domboldalban, a helyek, ahol találkozhatunk egymással, az éggel és a földdel. Egy-egy hétvégére is ideális szállás az Illatosház, nem hibázhat, aki ellátogat ide.

Illatosház blog
Illatosház honlap

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s