Ember a természetben

Image

Valahogy úgy alakult, hogy ezt a nyaramat jobbára táborokban töltöm. Egy ideig féltem: milyen lesz majd egy nyáron keresztül táskából élni, minden este földön aludni. Aztán az itthonlét rövid napjaiban észrevettem: már jobban szeretek a földön aludni, mint az ágyban. Tudom, elég vad ez, és nem is tagadom, kicsit talán kocka lettem, ha a természetben létről van szó, de nekem egyszerűen többet számít az, hogy tücsökciripelésre, csillagok alatt alhatok el, miközben baldahinul mindenféle füvek és bokrok hajlanak felém, mint az, hogy viszonylagos kényelemben és biztonságban lehetek a négy fal között.

Én elutasítom, hogy a modern ember természetes közege a város lenne. Valójában akárhányszor töltök el komolyabb időt a várostól távol (és itt most nem “egy” városról van szó, nem a “büdös-szutykos” Budapestről, hanem “a” városról, mint univerzális élettérről), annál többször gondolok arra, az ember erre lett a teremtve, hogy a szabadban éljen.
Image
Így vagy úgy, az ember által teremtett környezet mindig élősködik a természeten. Élősködik a cserkésztábor is: építményeinket a fák lehullott ágaiból, fákra kötözzük fel. A sátorcövek a földbe váj, és a tábortüzet is a “természet ajándékaiból” gyújtjuk meg. A város, és főleg a nagyváros csak annyival rosszabb, hogy eltitkolja, elhazudja ezt az élősködő viszonyt. Elhiteti, hogy az alapközeg nem a vadon, hanem a rendezett, épített környezet. Nem a föld, hanem a beton. A természetes közeget pedig apró szigetekre szorítja vissza, melyek látszólag mintha a várostól függnének, mintha a város táplálná őket, nem pedig fordítva. Rendszerez, ezért elidegenít.
Ráadásul nem csak a valóságos világtól, hanem a többi embertől is. Aki volt már sátortáborban, az ismerheti azt a mindent vivő közösségi élményt, hogy nekünk kedves emberek tömegével élhetünk együtt, tölthetjük együtt lényegében minden időnket. Együtt fekszünk, együtt kelünk. Mindennél jobban meg lehet ismerni egy embert egy ilyen környezetben. Mint egy jó kommunában. Aki kilép a városi házak egymástól elválasztó falai közül, csodálatos dolgokat találhat, és csodálatos embereket.
Image
Ugyanakkor szépen lassan már a sokadik generáció nő fel így, torz kapcsolatban a természettel, torz képpel a világról. Nekem is problémát okoz még mind a mai napig elhinni, hogy Budafok körbebetonozott füves domboldalai előbb voltak itt, mint az aszfalt, a házak és a viacolor.
Nagyon sok és nagyon mély élmények kellenek ahhoz, hogy oszoljon az illúzió. A természettől való függés élménye. A vadon szépségeire való gyakori rácsodálkozás. A más emberekkel együttélés öröme.
Nem is kell ehhez sok dolog: egy hátizsák, derékalj és hálózsák, gyufa és egy fémbögre. Indulhat a játék.

Ember a természetben” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szép poszt, köszi. Én nem volnék biztos benne, hogy nem a város-e az ember természetes környezete, mégha ez paradox is kissé. A Lélek munkájának eredménye az is. Ha a lélek rendetlen, a rendtelenség / rendetlenség formái jelennek meg ideát. Abban biztos vagyok, hogy az általad leírt érzés igazabb, mint amit városokban érezhetünk.

  2. Valahogy mintha lenne egy pont, ahol a városiasítás elfordul negatívba. Azon túl, hogy én például imádom Budapestet is, és tényleg nagyon szeretek császkálni benne. Nyilván nem okolhatjuk a várost, mert az emberek kezdték elhinni valamikor, hogy a város elsődleges, nem csak “élősködő”, és ezután ők maguk építették tovább a várost, hogy ezt a torz képet már meg se kérdőjelezze.

    Szerintem az is nonszensz, hogy ma a környezetvédelmet “védjük meg a bolygót” szlogennel el lehet adni. Mintha a bolygónak bármi baja lenne a CO2-től. Nekünk lesz bajunk tőle, nem a bolygónak. Aztán ha kipusztultunk, pár évszázad alatt minden visszaáll a normális kerékvágásba.

    Stb.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s