Ismét a tűzgyújtási tilalomról

grundaktiv_tuzgyujtasi_tilalom

Több alkalommal is írtam, írtunk a tűzgyújtási tilalomról (például itt és itt). Szomorkodva néztem meg valamelyik nap az ágy alá rejtett bográcsunkat, vajon feldobjuk-e egyáltalán a tűz fölé idén a Duna-parton. Aztán írtam egy erdész barátomnak, ugyan, mondjon már valamit nekem, szomorkodó vadembernek. Valami biztatót. És ő mondott.

Először is elmondta, hogy bizony, a tűzgyújtás és a tűzgyújtási tilalom komoly dolog, amit mindenkinek a lehető legnagyobb tisztelettel el kell fogadnia. Hogy mit javasol a magamfajtának? Gázrózsát, amin szintén remekül lehet bográcsozni. Ezt használja ő is. Azt válaszoltam neki, hogy ezek után gyakorlatilag értelmetlennek tartom kenu- vagy gyalogostúrák szervezését, hiszen kizártnak tartom, hogy gázpalackkal és gázrózsával induljunk útnak a Gerecsébe vagy a Bükkbe. Arról nem is beszélve, hogy a cserkészek rendszerint nyárra időzítik táboraikat, és a cserkészélet, a cserkésztábor egyik, ha nem a legfontosabb mindennapi eseménye az esti tábortűz, és a hozzá kapcsolódó számos tábortűzi játék, műsor.

Mit tehetünk, hogy megőrizzük magunkban és magunk körül a természetes vadságot? Baj-e egyáltalán, ha tetteinknek kockázata van? Tény, hogy az erdőtűzhöz elég egyetlen szikra, sőt, gyakran annyi sem kell: állítólag az eldobott üveg is képes nagyítóként összegyűjteni a fényt és lángra gyújtani az avart. Ha rajtakapnak minket, hogy tűzgyújtási tilalom közben tüzet raktunk erdős területen, komoly pénzbüntetésre számíthatunk. Ha bizonyíthatóan mi égetjük fel az erdőt, esetleg a tetemes anyagi káron életek is veszélybe kerülnek, sokkal súlyosabb következményekkel is számolhatunk. Erdész barátom elmondta, hogy igenis meg kell hoznunk a kompromisszumot a magunk vágyai és az erdők megóvása ügyében.

Anélkül, hogy bárkit a törvények, szabályok áthágására biztatnék, leírom, milyen kompromisszumra vagyok hajlandó. A lehető legtöbb alkalommal szeretnék tüzet gyújtani, amikor csak megtehetem ezt. Viszont vállalom azt, hogy ebből a lehető legkevesebb alkalommal gyújtsak tüzet a tűzgyújtási tilalom alatt, és igyekezzem egyéb módokon megélni a vadságot, az elemekkel és a belső-külső természettel való találkozást. Amikor tehetem, nagy mennyiségű vizet készítek elő a tűz eloltásához, és mielőbb beszerzek egy gyalogsági ásót, amivel a tűz meggyújtása előtt viszonylagosan nagy mennyiségű földet halmozok fel a tűz körül, a tűzhelyet megfelelően körülárkolom-sáncolom. Elhiszem, hogy sok a felelőtlen, ostoba ember, de az általános tűzgyújtási tilalommal nem tudok egyetérteni. Nagyon örülnék, ha elindulna ezzel kapcsolatban egy párbeszéd, mert úgy érzem, hogy a túrázást, az erdei, tábori életet öli meg, ha már egy gondosan előkészített tüzet sem szabad meggyújtani.

– g –

Ismét a tűzgyújtási tilalomról” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Ideiglenes Autonóm Területek híján | Grundaktiv

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s