Délelőtt az Imsós-erdőben

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-3

Egyre inkább izgatott, mi lehet odabenn. A helyiek közül többen mesélték, hogy a fél gyerekkorukat az Imsós akkor még egybefüggő erdejében töltötték. Hónapokon keresztül gondolkoztam azon, vajon hol lehet egyáltalán behatolni az ártéri erdőbe, vannak-e még a térképeken jelölt utak. És egyáltalán, érdemes-e mocsárral és szúnyogokkal dacolva végigmenni a ma már csak néhány kilométer hosszú ösvényen? Még szép, hogy érdemes!

imsos_grundaktiv_terkep_dunakomlom

Történelmi és földrajzi szempontból is rendkívül érdekes terepen mozgunk. Egy régi korokban is forgalmas dunai átkelőhely, és a hozzá kapcsolódó erődrendszerek maradványai találhatóak Dunakömlődnél. (A Dunai Szigetek Blog itt írt róla.) Az ország legvastagabb löszfala magasodik a hátunk mögött, és odabenn az erdőn úgy váltják egymást a különféle jellegek, hogy azt követni is nehéz. Hol ártéren, hol akácosban, hol fenyves ligetekben haladunk, lábunk alatt pedig a kavicsos dunai homok és a homokos-löszös lerakódás figyelhető meg.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-2

Hazafelé úton játékból elsoroltuk, mi mindennel találkoztunk, és meglepődtünk rajta, hogy hihetetlen gazdag ez a kis területű erdőcske. Tölgyet figyeltünk meg, mocsaras-lápos patakban mocsári teknősöket láttunk, mellettünk őz vagy szarvas tápászkodott fel a déli melegben fújtatva, alaposan ránk ijesztve. Sokat tudunk már a növényekről és állatokról, mégis hihetetlen öröm mókussal összefutni, éretlen kökényt és galagonyát kóstolni és neszekre megtorpanni.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-5

Sajnos az útvonal elég rosszul jelölt. Végigköveti ugyan az utat a piros kereszt, ám a kereszteződésekben vagy hiányzik, vagy láthatatlan. Ha a Duna felől indulunk, egészen bajban lehetünk, mert a töltés mellett haladva túllépünk a patakon (Dunakömlődi csatorna), aztán csak találgathatunk, hol kell behatolni az erdőbe. Csak a tapasztalat mondatta velem, hogy a jelleghatáron, ahol ártéri erdő és akácos találkozik. Benőtt, árnyas-szúnyogos ösvényen indultunk befelé, valaki talán jelnek akasztotta ki a közeli fára a hiányzó aljú piros vájlingot. Néhányszáz csendes méter után elsőre áthatolhatatlannak tűnő bozóthoz érkeztünk.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi

Hogy a Rákóczi-tábor mi lehet, annak még utána kell néznünk. Egy darabig a piros kereszttel együtt haladtak a tábort jelző táblák is, aztán egy ponton leváltak róla. Mi a Vak Bottyán-kopjafához tartottunk. Túl sok időt nem akartunk az erdőben tölteni, két-három órát engedtünk meg magunknak ezúttal.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-4

A kiránduló dolgát nehezíti, hogy mindenféle erdészeti átvágások, utak futnak hol párhuzamosan, hol merőlegesen a turistaúttal, a jelzés pedig a már említett okokból nem segít ilyenkor. Ami viszont nagyon látványos, hogy az út elején párhuzamosan haladunk a sánccal, majd egy kereszteződésben irányt váltva átgyalogolunk ott, ahol egykor rómaiak, rákóczisok és még ki tudja ki végezte a földmunkát egy biztonságos hadi komplexum és híd megépítése érdekében. Más helyeken az ennél kevésbé jó állapotú maradványokat is várként mutogatják, itt viszont éppen csak sejthetjük, micsoda dolgok tetején mozgunk. A néhányszáz méteres dzsumbuj egy idő után szellős, széles ösvénnyé duzzad, de helyenként egészen félelmetes, benőtt, indás bozót határolja az utat, ahol feltehetőleg számos nagyvad talál menedéket. A közelben találkoztam már vidáman kocogó vaddisznóval is, láttam őzrudlikat és magányos őzeket is, úgyhogy egy kicsit tartok az ilyen tereptől. Természetesen semmilyen probléma nem volt, azt a két esetet leszámítva, amikor néhány méternyire felhorkant mellettünk valami, és lassú mozgással haladt mellettünk néhány méteren át, majd megállt vagy a távolba vette az irányt. Az ilyesmi persze hozzátartozik az erdőhöz, nem érdemes túlságosan megijedni.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-6

A kopjafához érve nem volt időnk és lehetőségünk túl sokat gondolkozni azon, hogy egykor itt állt Vak Bottyán János, a kurucvezér hadisátra. A forróság hamar továbbűzött bennünket. Keveset is tudunk a korról, a Rákóczi-szabadságharcról, azt pedig végképp nem tudjuk megítélni, hogy kinek volt igaza, a birodalomban gondolkozó labancoknak vagy az önállóságra törekvő kurucoknak.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-7

Túl a Bottyán-sáncokon és a kopjafán könnyű séta vezetett a Dunakömlődről Madocsa felé induló leágazáshoz. Vadlesek mellett haladtunk el (itt moccant a két vad), majd a horgásztavak következtek, és a kis fahíd.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-10

A fahíd egy klasszikus mocsaras-lápos vízfolyás felett vezetett át. Lenézve hatalmas békákat láttunk, majd egyszer csak teknős mozdult, és komótosan elmerült a mohás-békalencsés vizenyőben. Néhányszáz méterrel odébb a madocsai út hídja alatt aztán sikerült lefényképezni egy icipici, napozó teknőst. Ebben a pocsolyában több sikló, és a már említett békák hadai laknak egyébként. Sokáig gubbasztottunk a híd alatt, figyelve az állatokat. A többség persze jöttünkre azonnal a vízbe vetette magát: mocsári teknőst megfigyelni például egyenesen lehetetlennek tűnik a számomra az állat bizalmatlansága miatt.

imsos_grundaktiv_vak_bottyan_rakoczi-8

Tökéletes, nyugodt erdei séta volt. Útközben kőből épített tűzrakóhelyet, sőt, valamilyen építményt is találtunk, ám nem tudtuk meghatározni, hogy egy ház kéményét és falát látjuk, vagy valamilyen egykori hősi emlékmű obeliszkjét és talapzatát. Mivel a töltés másik oldalán a dunai ártéri erdő romantikusabb és izgalmasabb terepet kínál a sátrazásra, ezért nem igazán tudom elképzelni, hogy valaha az Imsóson éjszakázzam, ám mégis érdemes fejben tartani a lehetőséget. Egy rendkívül szép, változatos, sokjellegű tájat lehet itt néhány óra alatt bejárni. És bár ellene vagyok mindenféle túlzott kiépítettségnek, az útvonal tanösvénynek is ideális volna, olyan sok megfigyelni való akad itt.

(A térkép a Locus nevű mobilalkalmazásból származik.)

– g –

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s